EU

EU: Evropa se nebude k uprchlíkům obracet zády

Představitelé Evropské komise komentovali současné dění na blízkém východě, které nutí žadatele o azyl migrovat do Evropy, která se podle politiků nebude k těmto utečencům obracet zády. Jak uvedli politici z Evropské komise, poskytování podpory a ochrany utečencům je důležitým faktorem v boji na řízení migrační krize, jenž si vyžaduje globální reakci. EU nebude před uprchlickou krizi na blízkém východě a severní Africe zavírat oči. Jelikož na včerejší den připadl Světový den utečenců, jenž si společnost během včerejších hodin připomenula, se takto vyjádřil k aktuální situaci v Evropě předseda Evropské komise Frans Timmermans, šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a další zástupci komise.

EU se nebude k uprchlíkům obracet zády a nebude si zakrývat oči před uprchlickou krizí na blízkém východě

Stejný názor sdílí také eurokomisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Neven Mimica a eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos. Odhadem 60 milionů osob ve světě je v současné době násilnými utečenci, migranty nebo přesídlenými obyvateli, uvádí se ve společném listě členů Evropské komise.

Čtěte dále: Ozbrojené povstání uprchlíků: Vyžadují peníze, africké jídlo a TV

Evropská komise také připomenula, že na roky 2015 a 2016 bylo přiděleno více než 10 miliard eur z rozpočtu Evropské unie, které byly rozděleny ve třech zemích na řešení uprchlické krize, což vedlo k záchraně více než 240 tisíc lidí, kteří se přepravovali přes Středozemní moře.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Anjo Kan / Shutterstock.com)

Přejít nahoru