Rakousko

Rakousko bojuje s neochotou Maďarska přijmout zpět migranty

Rakousko se obrátilo v minulých dnech na Evropskou komisi, které si stěžovala rakouská vláda na Maďarsko, které není ochotné přijmout nazpět žadatele o azyl právě z Rakouska. K tomuto problému se již vyjádřil také maďarský ministr obrany István Simicskó, který tvrdí, že je jednoznačné, že Maďarsko nepřijme a ani nemůže přijmout zpět migranty. Rakouskému ministru vnitra Wolfgangovi Sobotkovi tak nezbylo nic jiného, než se s tímto problémem obrátit na Evropskou komisi, kde o problému hovořil během schůze Rady ministrů vnitra v Lucembursku s eurokomisařem Dimistrisem Avramopulosem.

Rakousko se obrátilo na Evropskou komisi, jelikož Maďarsko není ochotné přijmout nazpět žadatele o azyl

Jak informoval rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF, rakouský ministr se snažil vyřešit situaci již během minulého týdne se svým maďarským protějškem, leč marně. Wolfgang Sobotka podle jeho slov upřednostňuje řešení cestou právních kroků, například ve věci jednání s maďarskou vládou, která měla porušit závazky vyplývající z členství v Evropské unii.

Čtěte dále: Maďarsko už nepřijme zpět ani jednoho uprchlíka

Postup maďarské vlády prezentoval již ve Vídni mluvčí vlády Zoltán Kovács, jenž jako zástupce premiéra Viktora Orbána hovořil o nezájmu ze strany Maďarska, které nemůže přijmout další žadatele o azyl z blízkého východu i přes fakt, že do Maďarska putuje každým dnem přibližně 200 migrantů.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Anjo Kan / Shutterstock.com)

Přejít nahoru