Uprchlíci míří do Česka

Do České republiky se chystá desítka uprchlíků z Řecka. Dorazit k nám by měli i uprchlíci ze Sýrie. Všichni přijedou na základě dohod Evropské unie.

Česko přijme z Řecka deset uprchlíků na základě přerozdělovacích kvót, které v loňském roce schválila Evropská unie. Tři rodiny již prošly bezpečnostní prověrkou. Datum příjezdu zatím nebylo stanoveno. Po příjezdu s nimi české úřady zahájí řízení o mezinárodní ochraně. Vyplývá to z aktuální zprávy ministerstva vnitra, kterou zveřejnila některá česká média.

Unijní akce kulový blesk, které se Česká republika povinně účastní, nabírá na otáčkách od začátku roku. V únoru Praha nabídla přesídlení 20 lidí z Řecka a deseti z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka. Původně jich mělo přijet sedm, tři z nich ale opustili zařízení, kde na přesídlení čekali.

Zbývajících 13 lidí Česko po bezpečnostních prověrkách nechtělo přijmout. Oficiálně neměli dostatek dokladů, které by potvrdily jejich totožnost.
Česká republika by navíc, v rámci dohody mezi EU a Tureckem o výměně uprchlíků, měla přijmout 80 syrských migrantů z tureckých uprchlických táborů. Jejich složky Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky poslal do Prahy. Syřany, kteří projevili zájem o přesídlení do Česka, prověřují tajné služby. Samotní uprchlíci mají projít před odjezdem z Turecka rychlokurzem českých reálií. Po příjezdu je čeká azylový tábor.Celkově přesidlování uprchlíků v Evropské unii ale vázne. V rámci programu unijní solidarity nabídly členské státy EU místa pro 7500 uprchlíků, přesídleno jich bylo téměř 2200. Na základě březnové dohody EU s Tureckem, podle níž za každého vráceného uprchlíka z řeckých ostrovů zpět do Turecka přijmou země EU jednoho migranta z táborů v Turecku, bylo přemístěno pouze 802 uprchlíků.

Někteří čeští politici nesouhlasí s přijímáním uprchlíků v ČR. Poukazují, mimo jiné na to, že takové rozhodnutí odporuje pozici většiny zákonodárců.

“V žádném případě nehodlám polemizovat o tom, že uprchlíci ze zemí zmítaných válkami pomoc potřebují, jenže v zemích svého původu. Český parlament se postavil proti kvótám v rámci utečenců. O to více je překvapující chování vlády v čele s premiérem Sobotkou,” upozorňuje Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM.Politička se odkazuje na rozhodnutí Poslanecké sněmovny z říjnu loňského roku odmítnout zavedení trvalého mechanismu na přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie.

Podle jejího názoru jde o jednoznačný rozpor mezi pozicí vlády a většinovou částí české společnosti. “Přijmutí osmdesáti uprchlíků je rozhodnutí, jež pohrdá názorem občanů i poslanců, kteří mají zcela jiný postoj k tomuto dění než vládnoucí takzvaná elita,” domnívá se Vostrá.

(KPa, Sputnik, Foto: Ondrej Hajek / Shutterstock.com)

Přejít nahoru