Hidžáb už může být součástí uniformy skotské policie

Škótska polícia chce dosiahnuť, aby v jej radoch pracovali 4 percentá príslušníkov menšinových a etnických skupín.

Hidžáb sa stal voliteľnou súčasťou uniformy škótskej polície. Ako píše britský denník The Telegraph, cieľom je podporiť moslimské ženy aby vstúpili do policajných služieb. Už predtým mohli moslimské ženy slúžiace v polícii nosiť – so súhlasom nadriadeného – šatku, teraz je však nosenie hidžábu štandardnou súčasťou ich uniformy.

Škótska polícia sa vyjadrila, že aj takýmto spôsobom pracuje na posilňovaní komunít kde polícia pôsobí. Formálne oznámenie možnosti nosiť hidžáb bolo kladne prijaté aj Asociáciou škótskych moslimských policajtov (SPMA), organizáciou, ktorá bola založená v roku 2010, s cieľom budovať bližšie vzťahy s moslimskými komunitami.

Veliteľ škótskej polície Phil Gormley k tomu povedal: „Som potešený z tohto rozhodnutia a vítam podporu moslimskej komunity, ako aj širšej verejnosti a tiež policajtov a ostatných zamestnancov. Podobne, ako množstvo iných zamestnávateľov, najmä vo verejnom sektore, sa snažíme zabezpečiť naše služby pre zástupcov komunít v mieste našej pôsobnosti. Dúfam, že tento dodatok s možnosťou voľby prispeje k tomu, aby naši pracovníci získali ďalšie zručnosti, skúsenosti a osobné kvality v práci pre škótske komunity.

Správa škótskeho policajného úradu zo začiatku tohto roka poukazuje, že zo 4.809 žiadostí o prijatie do policajných služieb bolo 127 (2,6%) z rôznych etnických skupín.

Na základe týchto údajov je vidieť, akej výzve škótska polícia čelí. Chce dosiahnuť, aby v jej radoch pracovali 4 percentá príslušníkov menšinových a etnických skupín. Preto by z ich radov mala prijať ešte ďalších zhruba 650 osôb. Vzhľadom na súčasnú situáciu a trendy sa však tento počet zatiaľ zdá nedosiahnuteľný.

Metropolitná polícia v Londýne schválila hidžáb ako súčasť uniformy už pred viac ako pred desiatimi rokmi.

Predseda SPMA Fahad Bashir uviedol: “Je to pozitívny krok správnym smerom, a teší ma, že škótska polícia robí takéto kroky, aby sa zabezpečilo, že naša organizácia môže mať aj takéto možnosti, pretože to v sebe zahŕňa a reprezentuje rôzne komunity, ktoré pôsobia v Škótsku. Nepochybne to bude viesť k tomu, že viac žien z radov moslimov a iných etnických skupín, vstúpi do radov škótskej polície.”

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru