Politička šokovala: EU je větší hrozba, než Putin

Mária Krarupová z Dánskej ľudovej strany (MP) je kritizovaná za vyhlásenie, že EÚ je väčšia hrozba pre Dánsko ako Putinovo Rusko.

“Hrozba pre Dánsko? Áno, EÚ, bezpochyby. Len Schengen samotný je katastrofa. Je to niečo, kvôli čomu zmizne Dánsko z mapy sveta, hranice jednotlivých štátov budú zrušené,” povedala Mária Krarupová v rozhovore pre Mandag Morgen. Informácie prinieslo online vydanie dánskeho magazínu The Local.

“Nechcem súčasnú EÚ, chcem aby bola pochovaná a nahradená fórom pre voľný obchod. To je naša politika. Ak nám Putin alebo Marine Le Pen pomôžu, tak je to v pohode,” povedala pre Mandag Morgen

Nie je to prvýkrát, čo má Krarupová kontroverzné poznámky k Rusku. Minulý mesiac povedala že by sa Rusko malo považovať za “budúceho spojenca” a obvinila Západ, že “démonizovanie Putina je groteskne absurdné a naozaj hlúpe”.

“Človek si môže myslieť o EÚ čo chce, ale využiť Putina ako potenciálneho spojenca a hovoriť, že EÚ je horšie ako Rusko, pokiaľ ide o bezpečnosť Dánska, je asi najpodivnejšia vec, ktorú som počul za dlhú dobu,” napísal na Facebook Michael Aastrup Jensen, hovorca vládnucej strany Venstre.

“Je znepokojujúce, že predstaviteľka Dánskej ľudovej strany je tak zamilovaná do najväčšej vojenskej hrozby Dánska v podobe Putinovho Ruska,” napísal na Facebooku Rasmus Jarlov, hovorca Konzervatívnej strany.

Dánsky vzťah k Rusku je v posledných rokoch poznačený napätím. Podľa spravodajských služieb Dánska, Švédska a Nórska je ruská agresia jedným z najväčších bezpečnostných problémov.

(KPa, kv.sk, Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com)

Přejít nahoru