Turecko varuje před dalšími sta tisíci uprchlíky

V Iráku se připravuje dobytí Mosulu iráckým vojskem za pomoci amerického letectva. A právě Turecko se obává, že to povede k další uprchlické vlně.

Turecko se obává, že dobytí Mosulu, pevnosti Islámského státu bude mít důsledky pro celý region. Statisíce uprchlíků budou prchat z tohoto regionu

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin upozornil, že nejde jen o Irák, ale o celý region.

Turecku se nelíbí, že na straně iráckých vojenských sil bojují i podle Turecka „teroristé“ z kurdské Dělnické strany PKK. Turecko chce zabránit tomu, aby kurdští separatisté získali v regionu větší vliv.

Spojené státy nabídly Turecku, aby se zúčastnilo také vojenských operací, to ale odmítlo, protože nechtějí za žádnou cenu bojovat na stejné straně s YPG (Lidové obranné jednotky), které je ozbrojeným křídlem Sjednocené demokratické strany (PYD), v jejichž řadách bojují i obávané ženské oddíly.

Američané  chtějí mít jednotky YPG po svém boku, ale Turecko se bojí vypuknutí konfliktu mezi iráckými etnickými skupinami po dobytí Mosulu.  Oblast kolem Mosulu je převážně kurdská a ve městě samém jsou Kurdové v menšině, žijí zde hlavně Arabové a Turci.

Vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl pro agenturu Anadolu, že složení obyvatel ve městě, se měnilo v průběhu staletí. “Lidé nedovolí nyní změnit etnickou strukturu města. Turečtí vojáci by měli zůstat v severním Iráku  až do doby, kdy budou vytlačeni bojovníci z Islámského státu z Mosulu.“

Více jak milionové město Mosul je považováno za hlavní město  IS v Iráku. Kdy dlouho očekávaný útok začne není jasné. Turecké jednotky jsou  ve vojenském táboře Baschika daleko od Mosulu.  Obyvatelstvo je hlavně z sunnitské . Šíitská vláda v Bagdádu chce však, aby její síly převzali vládu nad městem. Je zde obava, že by mohlo dojít k násilí nebo odvetám během obléhání. V Iráku  vždy nakonec bojují  sunnité a šíité.

Přejít nahoru