Sýrie

Korwin-Mikke: CIA zopakovala v Sýrii irácký scénář

Jedna věc je jistá, Bašár Asad chemické zbraně nepoužil, to by musel být blázen, protože věděl, že by následovala odplata ze strany USA, píše na svém Facebooku polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke.

Rusové stále podporovali Bašára Asada, administrativa Baracka Obamy byla naopak pro odstranění Bašara Asada z čela syrského státu a proto podporovala tzv. umírněnou opozici, která bojuje proti vládním jednotkám.

Prezident Donald Trump ve své volební kampani kritizoval Obamovu zahraniční politiku a již v roce 2013 nesouhlasil s připravovaným americkým úderem proti Sýrii.

Minulý týden (30.3.) oznámila stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová, že Spojené státy už nepovažují odstranění syrského prezidenta Bašára Asada za prioritu své politiky v této zemi, jak to bylo za předešlé americké vlády.

Ve Středozemním moři mezitím dlouhodobě operují americké torpédoborce, připravené k úderu proti Sýrii. Ale k čemu, když už Asad není tím hlavním cílem, ale naopak?

A CIA musela jednat, chemický útok v Ildibu, desítky mrtvých a předložené důkazy o vině Bašára Asada a to už nemohlo nechat v klidu Donalda Trumpa a jeho poradce a musel jednat.

Shrnuto, celá akce připomíná začátek vojenské operace proti Iráku v roce 2003.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru