Teroristy ISIS ze Sýrie letecky odváží USA, aby je použily jinde

Syrský ministr zahraničí Walid al-Muallem tvrdí, že USA letecky odváží teroristy ISIS ze Sýrie, aby je vyžily na jiných místech této oblasti, až jich bude potřeba.

„Máme informace od očitých svědků transportů teroristů ISIS (Daesh) na palubách amerického letectva, a tak USA asi chtějí teroristů ISIS využít v jiných oblastech.“

Muallem dodal, že přítomnost amerických vojsk v Sýrii je „nelegitimní a došlo k ní bez povolení syrské vlády.“

Poukázal, že ruská vojenská přítomnost v Sýrii je za účelem pomoci Damašku v jeho boji proti terorismu a řekl: „Musíme rozlišovat mezi legitimní ruskou přítomností v Sýrii a přítomností USA, což je agrese proti syrské suverenitě.“

USA vedou nálety proti tomu, o čem říkají, že jsou to cíle Daesh v Sýrii od září 2014 bez jakékoliv autorizace vlády v Damašku nebo mandátu Spojených národů.

USA a jejich spojenci byli opakovaně obviňováni z útoků proti civilistům a z jejich zabíjení a vysloužily si kritiku kvůli neschopnosti znatelně ublížit Daesh, proti kterému, jak tvrdí, bojují.

Moskva si mnohokrát stěžovala na to, o čem říká, že jsou přátelské vztahy mezi USA podporovanými militanty, Speciálními silami USA a teroristy DAESH v tomto regionu s cílem zpomalit postup Syrské armády.

V uplynulém měsíci přišly zprávy, že síly USA vedou leteckou operaci k evakuaci velitelů ISIS z Deir Ezzor, kde se k těmto teroristům blíží syrská vojska.

Podle penzionované plukovnice amerického letectva je toto standardní procedura CIA při černých operacích, kdy po operacích takto zametají stopy.

Ta řekla, že evakuováni jsou nejspíš lidé, které chce amerických vojenský a zpravodajský establishment ochránit, „zvláště lidé, kterých by šlo použít jako důkazů proti USA během vyjednávání.“

(JRu, AC24.cz)

Přejít nahoru