krym

Hlavní ukrajinský vojenský psychiatr rozhlásil vojenské tajemství a následně byl propuštěn. Řekl nepříjemnou pravdu?

Hlavní ukrajinský vojenský psychiatr byl tento týden propuštěn. Za pravdu. Plukovník Oleh Druz na schůzi v Nejvyšší radě oznámil, že 93 % procent účastníků takzvaného ATO v Donbasu potřebuje léčení a představuje potenciální hrozbu pro společnost.

Reakce ze strany vedení následovala rychle. Ukrajinský ministr obrany Stěpan Poltorak odvolal Oleha Druzje z funkce se slovy „v souvislosti s neuspokojivým plněním služebních povinností” a stanovil služební vyšetřování.

Podle oficiální statistiky má devět z deseti účastníků bojů v Donbasu zdravotní a sociální problémy a u třetiny je diagnostikován posttraumatický syndrom. Experti říkají, že ti, co se vrací z války, potřebují státní program psychologické podpory. No ale tím se zatím na Ukrajině zabývají hlavně veřejné organizace.

Mezitím Druz, nyní už bývalý ukrajinský hlavní vojenský psychiatr, upozorňoval v Radě, že jsou poruchy bojovníků charakteristické zvýšenou agresí, nízkou schopností pracovat, zhoršením a rozvojem chronického onemocnění, alkoholismem, narkomanií, zkrácením délky života, zvýšenou úrovní sebevražd. Na Ukrajině je vytvořen rejstřík sebevražd vojáků ATO. Jen za rok 2016 spáchalo sebevraždu 63 lidí.

Vláda reaguje na problém účastníků ATO docela originálně. Odvolávají hlavního psychiatra. Proč? Asi zbytečně mluvil. Nyní se mohou přesvědčit, že jsou mezi bojovníky ATO psychicky zcela nevyrovnaní lidé. Skutečně, vždyť střílet do svých spoluobčanů je už za hranicí normálního vnímání světa. A jestli zároveň vraždí neozbrojené civilisty, děti, staré lidi, v jakém psychickém stavu můžou být? Vrátil se z Donbasu, sláva bohu že je živý. Co máš v hlavě a v duši, to nikoho nezajímá. Veteránské výhody, platy? Trošku pomůžeme. Na moc nespoléhejte. Američané peníze vyčleňují? Tak to je na smrtící zbraně. Tedy na válku. Tedy to, co zůstane po rozdělení v Kyjevě, půjde přímo na potřeby obyvatel Donbasu. Už dávno je na čase ATO ukončit, ale v Donbasu zůstalo ještě hodně živých lidí….

Právě z těchto rozhovorů o duších začíná asociální chování veteránů. Z jedné strany se vrátili z Donbasu s odolnými zvyky. Zabíjet? Kolik chcete! Krást? Prosím! Páchat násilí? Válka svede vše. A z druhé strany kyjevská vláda chápe, že tato militarizovaná banda představuje hrozbu pro jejich mír, měkká křesla a jejich příjmy. Dělit se s veterány samozřejmě nebudou. Právě proto přehlížejí jejich problémy, co oči nevidí, to srdce nebolí. Nikdo je už víc nepotřebuje. Využitý materiál, dělové maso. Veteráni se pokoušeli dělat živelné akce, ale vládě stačilo uhasit, ztišit jejich neústupnost.

Právě proto se Poltorak tak zneklidnil. Protože 93 %, to je vojenské tajemství! Přísně tajná informace! Může podrýt obranyschopnost kyjevského režimu. Jak po takových číslech provádět mobilizaci?! A režimy podobné současnému kyjevskému mohou existovat jen za pouhého entuziasmu a fantastické ideologie. Jaký normální člověk uvěří tomu, že byli jakýsi starobylí Ukrové, kteří vytvořili jakýsi velký stát, který byl starobylejší a mocnější než Řecko a Řím?

Akorát je zde potřeba myslet na to, když už byl zmíněn Římu, že ideologie je pro plebeje. Prakticky, jen pro chápání a jednoduše pro mozek. Chleba a hry! A co se týká ostatního, zlato tam je, různé diamanty, kočáry a paláce, ale to vše je pro vůdce. Aby si sytě žili a aby mohli pro plebeje jednoduše vymýšlet nové fantastické historky a rozkazy.

(JRu, skn.cz)

Přejít nahoru