Migranti na nás útočili holemi i kameny. Dopravcům došla trpělivost, přes Calais už jezdit nebudou!

Nizozemská logistická firma uvedla, že přestane dodávat zboží do Spojeného království kvůli riziku útoku migrantů a žadatelů o azyl na nákladní automobily, které míří do přístavu v Calais. Poukazuje přitom na znovu rostoucí násilí v oblasti. Společnosti Reining Transport, která zaměstnává asi 500 řidičů a která má roční příjmy ve výši 55 milionů eur, došla trpělivost s útoky migrantů na kamiony mířící do Británie.

Kvůli násilným útokům proto od září zastavila všechny cesty přes Calais do Spojeného království.

„To už není možné,” uvedl generální ředitel firmy Gerrit Hes v rozhovoru s holandským deníkem Telegraaf . „Naši řidiči byli ohrožováni holemi, kameny, které jim do auta prolétly předními a bočními okny. Řidiči museli dělat vše proto, aby nebyli okradeni. Migranti nemají co ztratit a tak hodně riskují,” dodal a vysvětlil, že nákladní automobily jeho firmy měly poškozené střechy, nárazníky a čelní skla.

Minulý měsíc zástupci sdružení britských řidičů nákladních automobilových dopravců žádali, aby byla do Calais poslána armáda, která by chránila vozidla. Poukazovali na to, že migranti se začali vracet do města a opět se pokoušejí tajně dostat do Velké Británie.

Dne 18. června zemřel u Calais řidič polské dodávky poté, co jeho vozidlo narazilo na nákladního automobilu, který musel zastavit na rušné dálnici mezi Dunkirquem a Calais kvůli překážce postavené migranty.

Řidič zemřel, když jeho dodávka začala hořet. Devět eritrejských migrantů, kteří se údajně snažili proniknout do Británie, teď čelí podezření z trestného činu.

Asi o dva týdny později tamní orgány informovaly o „eskalaci násilí ” ve městě, skupiny migrantů se hromadně praly s přestávkami celé dva dny.. Více než 100 eritrejských a etiopských migrantů na sebe útočilo kameny a tyčemi. Několik z nich skončilo v nemocnici.

Necelých šest týdnů po smrti polského řidiče v Calais pak byl jiný řidič přepaden migranty, kteří ho uhodili cihlou do hlavy a ukradli mu auto.

(JRu, svetkolemnas.cz)

Přejít nahoru