Americký Senátní výbor hledal tajnou dohodu s Ruskem, ale neobjevil! Říkal Trump pravdu?

Tisková tajemnice Bílého domu Sarah Sandersová vyzvala členy senátního výboru, aby se “zaměřili na jiné věci”, poté, co výbor prohlásil, že jeho vyšetřování o možných tajných dohodách mezi Trumpovými spolupracovníky a ruskými úředníky zůstává otevřené.

“Senátní výbor nám včera řekl, že po téměř devíti měsících vyšetřování, to zahrnovalo více než 100 rozhovorů v délce přes 250 hodin, 4.000 stran přepisů, 100.000 stran dokumentů, rozhovory s úředníky zpravodajské komunity, kteří napsali zprávu o volbách,  rozhovory s příslušnými představiteli Obamovy administrativy a rozhovory se všemi oficiálními představiteli Trumpovy kampaně, se doslova se objevily nulové důkazy o tajných dohodách mezi Trumpovým volebním týmem a Ruskem,“ řekla Sandersová  novinářům.

“Myslím, že Američané by byli rádi, kdybyste se soustředili na některé jiné věci,” dodala.

Předseda Richard Burr, člen RN.C. a poslanec Mark Warner, D-Va., oznámili na tiskové konferenci ve středu, že výbor stále zkoumá “všechny důkazy, zda existuje nějaký náznak tajné dohody” mezi Trumpovým volebním týmem a Kremlem během prezidentských voleb v roce 2016.

Burr uvedl, že výbor doufá, že do konce tohoto roku vydá závěrečnou zprávu, a to i přes nedávné rozhodnutí zabývat se šířením “falešných zpráv” na populárních sociálních sítích a médiích  během voleb.

“Nemůžete se tomu vyhnout a věřit, že Rusko v současné době nečiní žádné kroky k   vytvoření chaosu v našem volebním procesu,” uvedl Warner.

Členové výboru také v pondělí připustili, že se snažili ověřit obsah spisu o Trumpovi, který údajně sestavil bývalý britský zpravodajský důstojník Christopher Steele během voleb.

“Při několika příležitostech jsme se pokoušeli kontaktovat pana Steeleho a setkat se s panem Steelem,” řekl Burr a dodal, že “výbor nemůže rozhodnout o důvěryhodnosti dokumentu bez pochopení věcí, jako kdo za to, kdo je vaším zdrojem a kdo je zdrojem dílčích zdrojů. ”

Trump navrhl na tweetu ve čtvrtek, že komise by měla zahájit vyšetřování  “o Fake News Networks v naší zemi, abychom zjistili, proč je tady tolik takových zpráv”.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru