V Europě se množí případy, když si pracovnice azylových zařízení sexuálně užívají s neplnoletými migranty

52-ročná Dánka bola odsúdená na trojmesačný podmienečný trest po tom, čo bola uznaná vinnou zo sexuálneho vzťahu s maloletým žiadateľom o azyl.

52-ročná Dánka odsúdená na trojmesačný podmienečný trest za sexuálny vzťah so 17-ročným žiadateľom o azyl, s ktorým sa spriatelila počas práce v detskom domove v Tullebølle. Žena bola zamestnaná ako asistentka učiteľa v detskom domove a bude musieť zaplatiť 10 000 dánskych korún (1350 eur) ako odškodnenie teenagerovi, hlási dánska televízia DR.

Podľa prokurátorov mala 52-ročná Dánka pohlavný styk s mladým žiadateľom o azyl vo svojom aute dvakrát od konca januára do začiatku februára minulého roka. Žena svedčila o tom, že sexuálny vzťah medzi ňou a maloletým bez sprievodu bol úplne konsenzuálny a tvrdila, že žiadateľ o azyl inicioval sexuálny vzťah.

17-ročný žiadateľ ale poskytol iný opis udalostí, podľa ktorých ho žena nútila mať s ňou sex a dodal, že sa bál odmietnuť, pretože si myslel, že by mohla využiť svoju silu, aby ho deportovala. “Bol som v Dánsku mesiac a pol, nevedel som rozprávať a nevedel som, čo mám robiť,” povedal pre súd.

Prokurátorka Kirsten Flummerová uviedla, že je spokojná s verdiktom. Advokátka ženy, Anne-Birgitte Bjerre-Olsenová povedala, že jej klientke sa uľavilo, že prípad skončil. “Moja klientka bola mimoriadne vystresovaná a je to pre ňu veľká úľava,” povedala.

Prípad v Dánsku však zďaleka nie je jediný svojho druhu. Sexuálny vzťah so zverejncami má aj stále rastúci počet pracovníčok švédskych ubytovacích zariadení pre maloletých migrantov bez sprievodu. Prípady vyvolávajú horúcu diskusiu o etike.

Začiatkom tohto roka bola švédska pracovníčka azylového zariadenia v meste Skövde obvinená zo sexuálneho styku s niekoľkými mladými migrantmi. Podľa jedného z utečencov mali sex “ráno, na obed, večer”, keď bola žena v službe.

Okrem toho sa žena údajne pokúsila vyvinúť tlak na maloletých utečencov prostredníctvom SMS a Facebooku, aby ich povzbudzovala zapojiť sa s ňou do sexuálnych vzťahov. Jeden z utečencov nakoniec na to upozornil. Pokúsil sa žene povedať nie a pripustil, že sa cíti zle z toho, čo sa deje.

Žena pracovala ako integračná trénerka. S utečencami pracovala väčšinou osamote. Prípad bol oznámený inšpektorátu zdravotnej a sociálnej starostlivosti (IVO), ako aj polícii.

Podľa švédskych novín Nyheter Idag je to len špička ľadovca. Od leta roku 2015, kedy bola migračná kríza na vrchole, IVO dostalo množstvo oznámení, od usvedčených až po podozrenie na sexuálne vzťahy medzi deťmi utečencov a zamestnankyňami.

Podľa Nyheter Idag bolo počas posledných dvoch rokov zaznamenaných najmenej 10 prípadov sexuálnych vzťahov medzi zamestnancami a malými deťmi. V jednom z prípadov zamestnankyňa utečeneckého ubytovacieho zariadenia v Tranås otvorene pripustila, že má vzťah s jedným z obyvateľov. V ďalšom prípade zamestnankyňa z ubytovne pre utečencov v meste Borås priznala dlhodobý vzťah so 17-ročným chlapcom.

Začiatkom tohto leta švédska národná televízia SVT hlásila, ako personál v dome pre utečencov usporadúval party s maloletými utečencami. “To samozrejme nie je v poriadku. Skutočnosť, že zamestnanci majú takýto prístup k deťom, s ktorými pracujú, nevyzerá veľmi profesionálne,” uviedla manažérka útvaru IVO Maria Björklundová. Tento prípad spôsobil podozrenie z veľkého množstva neoprávneného zneužitia a nelegálnych vzťahov.

V roku 2016 mala podľa správ z médií šéfka utečeneckého domu sex s maloletými utečencami. Chlapcov údajne zásobovala alkoholom a vyhrážala sa im vyhostením, ak nesplnia jej požiadavky. Súdne vyšetrovanie proti tejto žene bolo neskôr zrušené, uviedli miestne noviny Eskilstuna Kuriren.

Začiatkom tohto roka anonymné priznanie na spravodajskom serveri Blankspot.se o dospelej žene, ktorá mala blízke vzťahy s maloletým utečencom, vyvolalo rozpravu. V texte sa ženská protagonistka stretne s utečencom na železničnej stanici, pozve ho domov a nechá ho spať na gauči.

“Potom nasledovalo viac návštev. Nachádza sa síce v utečeneckom ubytovacom zariadení, ale stále môže stráviť noci u mňa. Pohovka už nestačí, tak ma nasledoval do postele. Napísala som kamarátke: “Pomoc, bude v mojej posteli!” Dostala som nasledujúcu odpoveď: “Nestresuj, všetci to urobíme.” Takže som mu dala pocítiť ženu,” píše sa v priznaní.

Švédska akademička a etická expertka Ann Heberleinová vo svojom stanovisku uviedla, že text skutočne potvrdil, že takéto správanie je plne akceptované v prostredí ubytovacích zariadení pre maloletých utečencov. Heberleinová označil tento prístup za neprofesionálny a dodala, že ide o zneužívanie.

“Zdieľanie lôžka s pacientom? Nie. To znamená porušenie fyzickej integrity niekoho, kto už je vo veľmi zraniteľnej situácii,” napísala Ann Heberleinová. V roku 2015 získalo Švédsko rekordných 35 000 žiadostí o azyl od “detí bez sprievodu”, za ktorými nasleduje 2200 v roku 2016.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru