Merkelová „uprchlická cestovka“ rozdělila Německo a Evropu

To není žádný vtip, ale v den svátku Znovusjednocení Německa v roce 2017 se diskutuje o novém rozdělení Německa od roku 1990. Vážně. Důvodem jsou volební výsledky z 24.září, konkrétně úspěch AfD.

Po pravicové politické straně Deutschen Partei (DP), která dosáhla největších úspěchů během 40. a  50.let,  v letech 1949-1961 byla členem spolkové vlády, v roce 1961 přestala působit na federální úrovni a v roce 1980 se změnila na klub, je úspěch AfD návratem pravicové politické strany na federální úroveň politické scény.

Mnozí politici a novináři jsou ohromeni a hledají příčiny úspěchu AfD. Jak je obvyklé, když se podle nich děje v politice něco mimo jejich chápání, tak z toho obviňují zlé Ossi, obyvatele bývalého východního Německa, NDR. Podle povolebních statistik obzvláště východoněmečtí muži volili AfD. Na protest, kvůli nespokojenosti, frustraci?

Již před rokem bylo během demonstrací při oslavě Znovusjednocení Německa v Drážďanech jasné, že ne všichni souhlasí se sloganem CDU  “Dobrý a šťastný život v Německu”. Jako možné příčiny byly často zdůrazňovány: Malá penze, západoněmecká arogance, devalvace východoněmecké doby, a od podzimu 2015 uprchlická krize. Imigrace více než jednoho milionu lidí z naprosto jiných kulturních oblastí, pro lidi mezi mysem Arkona a Krušnými Horami (Erzgebirge) je to velká změna.

Východní Němci, kteří zažili revoluci, mají samozřejmě kritičtější pohled než západní Němci na to, jak se země od té doby změnila. Nejen v Berlíně-Neuköllnu nebo v Duisburg-Marxloh zločinecké klany zasahují do každodenního života a policie ustupuje. Na rozdíl od mnoha Západních Němců nejsou  Východní Němci přesvědčeni, že soudy šaría a paralelní společnost musí být bezpodmínečně přijaty jako výsledek globalizovaného světa.

Musí být jasně řešeny masivní problémy muslimských přistěhovalců. Politická korektnost, která  může fungovat ve Frankfurtu nad Mohanem, tak ve Frankfurtu nad Odrou se špatně vysvětluje. Jsou to jenom slova a ty nepřesvědčí, naopak v Západním Německu se zdá, že mnoho lidí souhlasí se slovy o morálce.

To je jistě ten rozdíl, který se projevil ve volbách. Ale není to jen rozdělení mezi Východem a Západem, protože AfD uspěla i na Západě, je to celý fenomén Německa. Celou zemi a Evropu rozdělila “uprchlická kancléřka” Angela Merkelová. Její skandální přiznání, že “není v našich silách, ovlivnit kolik lidí přijede do Německa” odhalilo její úplné selhání.

Rozdílný volební výsledek na východě a na západě Německa nestačí na to, aby rozbil státní svátek. Zeď, která rozdělovala Němce padla před 28 lety. Tato historická událost byla a zůstane zdrojem radosti, a to i přes každodenní politické vzrušení a vzpoury.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru