Na koncertě měli jít “barevní” dopředu a “bílí” dozadu. Fotografku, která neuposlechla, označili za rasistku.

Pre uši Európana bude znieť takmer neuveriteľne situácia, ktorá sa odohrala na hudobnom festivale v kanadskom Halifaxe.

Jedna z účinkujúcich speváčok, Lido Pimienta, vyzvala belochov z predných radov publika, aby svoje miesta prenechali farebným poslucháčom a odišli na koniec sály. Bez ohľadu na to, že ľudia v prvom rade si za tieto miesta riadne zaplatili. Táto výzva nie je u speváčky ničím neobvyklým, Pimienta túto výzvu adresuje svojmu publiku často. Informoval o tom list National Post.

Niekoľko ľudí vrátane dobrovoľnej fotografky v publiku odmietlo výzvu uposlúchnuť, načo publikum reagovalo zúrivým krikom. Speváčka Pimiento fotografku nakoniec sama vytlačila, načo dobrovoľníčka  znechutene festival opustila.

Šokujúca však pôsobí reakcia organizátorov festivalu, ktorí označili za rasistku fotografku a oznámili, že „títo ľudia, už nie sú na festivale vítaní.“

Organizátori sa ospravedlnili aj speváčke. “Ospravedlňujeme sa, že jedna z našich dobrovoľníčok narušila vaše umenie, vašu show a vaše publikum svoju agresivitou a rasizmom.“ Organizátori považujú konanie dobrovoľníčky za „akt otvoreného rasizmu“ a prisľúbili, že zlepšia antirasistické školenia svojich spolupracovníkov.

V prehlásení organizátorov sa ďalej píše: “Toto konanie nebudeme ďalej rešpektovať a nemali by ste ani vy. Buďte zodpovední k svojim priateľom, hovorte s nimi a podporujte ich, keď sa snažia svojho rasizmu zbaviť. Farební ľudia potrebujú bezpečný priestor a je vašou zodpovednosťou pomôcť.“

Český spravodajsý server stredoevropan.cz k téme pridáva i vyjadrenie jednej z nebielych žien, ktorá bola pozvaná dopredu a ktorá médiám povedala, že ju konanie fotografky prekvapilo a vraj nechápe, ako takéto chovanie môže ešte niekde existovať.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru