Německý odborník v Afgánistáně: “Migrují k nám ti nejméně vzdělaní. Přícházení ze starověké kultury.”

Skúsený charitatívny aktivista, lekár a politológ Reinhard Erös už dlhodobo zbiera peniaze na výstavbu škol a činnosť rôznych vzdelávacích projektov v Afganistane. V rozhovore pre nemecké noviny Wochenblatt povedal, že do Európy migrujú zväčša najchudobnejší a najmenej vzdelaní ľudia, zatiaľ čo uplatnitelní zostávajú doma.

Erösova charitatívna organizácia „Kinder für Afghanistan“ sa zaslúžila o postavenie viac ako 30 škôl v Afganistane. Nemecký odborník tak má prehľad o reálnej situácii v tejto vojnami zničenej krajine. Sám tvrdí, že bezpečnostná situácia nie je až taká zlá, ako sa popisuje z v západných médiách.

Reinhard Erös kritizuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že do Nemecka vpúšťa veľké masy zväčša nevzdelaných migrantov, ktorí sa len ťažko uplatnia na pracovnom trhu a integrujú sa do spoločnosti.  “Ide hlavne o mladých bez perspektívy. Mnohí z nich však pochopili rozhodnutie kancelárky Merkelovej ako pozvánku do Nemecka, ktoré považujú za raj. Integrácia desiatok tisíc mladých nevzdelaných mužov, ktorí prichádzajú zo stredovekej kultúry, je skutočne tvrdý oriešok,” myslí si Erös a kritizuje rozhodnutie kancelárky Merkelovej otvoriť hranice krajiny. “Nechápem, ako to mohla urobiť,” dodáva Erös.

Afgánski utečenci sa podľa jeho poznatkov od tých sýrskych značne odlišujú.”Deväťdesiat percent z tých 220-tisíc Afgáncov sú mladí muži. Pritom v Afganistane neprebieha vojna ako v Sýrii, ľudia tam umierajú v dôsledku nepravidelných útokov, za rok ich tam zomrelo asi 2 500. Kábul rozhodne nie je Aleppo,” dodáva odborník a pokračuje: “Už sa 4 000 Afgáncov vrátilo z Nemecka dobrovoľne domov. Dostanú na ruku 600 alebo 1 000 eur a môžu doma začať znovu. Keď naše úrady deportujú osem afgánskych zločincov, média hneď spustia divadlo, ako ich po pristátí Taliban ihneď zavraždí. Pritom Taliban na svojich ľudí väčšinou neútočí, v ohrození sú najmä ľudia zo západu.”

“Kto znásilní ženu alebo dieťa v Afganistane, tak je zabitý manželom alebo otcom. Krvná pomsta je súčasťou kmeňového usporiadania najmä na afgánskom vidieku. V mestách je situácia iná. Tam žije aj veľa vzdelaných mladých ľudí. Tí však do Nemecka nechodia. Veď nakoniec, okolo 50 percent prichádzajúcich Afgáncov nevie čítať, ani písať. Nevedia vôbec nič o svete okolo seba,” vysvetľuje pomery Reinhard Erös.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru