USA stáhli podporu deklarace OSN o uprchlíkách: “Odporuje naší zvrchovanosti”

Spojené štáty nebudú ďalej podporovať deklaráciu OSN zo septembra 2016, ktorá mala prispieť k riešeniu utečeneckých kríz vo svete. Oznámila to americká stála misia pri OSN, ktorej vyhlásenie priniesla v nedeľu agentúra DNA.

O rozhodnutí Washingtonu odstúpiť od uvedeného dokumentu bol podľa neho informovaný generálny tajomník OSN António Guterres. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haley uviedla, že ani jedna krajina neurobila pre podporu migrantov viac ako USA, na čo sú Američania hrdí. “Ale rozhodnutia ohľadne našej prisťahovaleckej politiky musia prijímať vždy len Američania a nikto iný,” upozornila vo svojom vyjadrení na sieti Twitter s tým, že globálny prístup k tejto záležitosti “jednoducho nie je zlučiteľný so zvrchovanosťou USA”.

Lídri svetovej politiky a ministri zahraničných vecí 193 členských krajín OSN schválili v septembri 2016 na osobitnom summite o utečencoch na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku rozsiahly dokument, ktorý by mal poskytnúť humánnejšiu a koordinovanú reakciu na utečeneckú krízu. Newyorská deklarácia pre utečencov a migrantov nie je právne záväzná a chýbajú v nej konkrétne záväzky. Vyzýva však krajiny, aby chránili ľudské práva utečencov a zvyšovali humanitárnu pomoc, ako aj počty presídlených utečencov.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru