Rusko v šoku – MOV vyloučil lídry ruského týmu z Olympijských her!

Rozhodnutí MOV vyloučit nejsilnější ruské sportovce, u nichž nikdy nebylo zjištěno, že používají doping zvyšující výkonnost, z pozvaných na olympijské hry, nemá nic společného se sportovní spravedlností.

Uvedl to rozhořčeně šéf výboru pro tělesné kultury a sportu ruské Dumy Michail Degtjarev. Označil to za pokus „vyčistit pole” od konkurentů. Rusko se hodlá znovu obrátit na MOV s opětovnou žádostí, vysvětlil Euronews.

Nezařazení vůdců ruského týmu do seznamu pozvaných na olympijské hry vyvolalo efekt exploze bomby. Například šestinásobný olympijský vítěz Viktor An nikdy nebyl zapojen do dopingového skandálu. A podle bývalého bruslařky a nyní poslankyně Státní dumy Světlany Žurové je tato situace naprosto nenormální.

Světlata Žurová, poslankyně Státní dumy: „Jemu není dovoleno, ale všichni ostatní mohou! Šestinásobného olympijského vítěze, boha na krátké dráze … To je naprosto bezprecedentní.“

Tento názor sdílí i šéf výboru Státní dumy pro fyzickou kulturu a sport Michail Degtjarev.

Michail Degtarjev, vedoucí Výboru pro tělesnou výchovu a sport Státní dumy: “An, Špulin a Ustjugov jsou sportovci s křišťálovou biografií sportu. A ničím jiným, než odtraněním nejsilnějších konkurentů, to nemůže být pojmenováno … Vyčistí pole, aby ostatní sportovci z jiných zemí nečestně vítězili. To nemá nic společného se sportovní spravedlností, se sportem a obecně olympismem.”

Ruský olympijský výbor poznamenal, že opět přidá jména vyloučených sportovců do seznamů žádostí a pošle je Mezinárodnímu olympijskému výboru. Mezitím MOV již uvedl, že nezahrnutí sportovců do seznamu pozvaných neznamená, že jsou obvinění z používání dopingu, a odmítl se vyjádřit k jednotlivým případům.

Navíc agentury hlásí, že „připuštění“ ruští olympionici musí v Jižní Koreji vystupovat pod neutrální vlajkou. A k překvapení Rusů, jsou ruské národní vlajky zakázány i v hledišti.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru