Die Welt: “Světové politické elity jsou slabé jako nikdy předtím!”

Situácia vo svete už dlho nebola taká zložitá, rozporuplná a nebezpečná ako na začiatku roka 2018, uvádza Die Welt. Politické elity sú slabé ako nikdy a nie sú schopné sa vyrovnať s krízovými situáciami, zarmucuje sa autor článku Michael Stuermer.

V miestach rozkolu Európy a na pohraničných územiach, najmä na transatlantickom oblúku obrany, nemeckí politici už dávno vystupujú v nižšej váhovej kategórii a neplnia očakávania svojich susedov. Po voľbách do Nemeckého spolkového snemu 24. septembra sa Nemecko v minimálnej dobe z faktoru stability stalo faktorom destabilizácie, zdôrazňuje nemecký novinár.

V porovnaní so súčasnou situáciou boli roky studenej vojny celkom stabilným obdobím, píše Die Welt. Vtedy mali veľmoci základy pre “spoločné vytváranie budúcnosti, hľadanie sfér vzájomného pochopenia a vytváranie podobných záujmov”. Dnes je mnoho z toho stratené a hlavné je to, že ľudia si neuvedomujú, že riešiteľné konflikty na Kryme a na východe Ukrajiny, otázky spojené so sankciami a odvetnými opatreniami Ruska, zvýšenie počtu jadrových zbraní, kybernetické útoky a hybridná vojna môžu viesť k veľkým existenčným sporom a k vyprovokovaniu vojny.

Ruskí lídri sa ešte nespamätali z rozpadu Sovietskeho zväzu, pokračuje denník. NATO predsa uskutočňuje politiku rozšírenia na Východ, ktorá v dlhodobej perspektíve nemôže prebiehať bez podpory USA. Pre Ameriku je stále ťažšie, aby sa dokázala vyrovnávať so svojimi úlohami. V Číne zasa naopak posilňuje duch geopolitického súperenia. Tieto procesy zmení svet a nezľutujú sa nad národmi Západu, prorokuje Stuermer. “Globalizácia nepozná milosť, nenecháva voľné cesty k ústupu a neponúka zľavy,” vysvetľuje autor článku.

Na prelome rokov 2017 a 2018 sa vo svete vytvorila veľmi nebezpečná situácia, zhŕňa Die Welt. Avšak situácia bola vždy napätá. Na Zemi stále prebiehali boje o obnovu rovnováhy alebo vytvorenie hegemónie. Prebiehali ekonomicé a menovej krízy. Stovky rokov bolo náboženstvo hlavným “zdrojom pre masové mobilizácie”. Teraz sa hybridé vojny a kybernetické útoky stali novým prostriedkom na dosiahnutie starých cieľov. Vždy prebiehali pokusy o dohodnutie sa, nadviazanie dobrých vzťahov a dosiahnutie mieru. Je pravda, že to zvyčajne netrvalo dlho, uzatvára Stuermer.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru