Švédský premiér je ochoten nasadit armádu, aby zničil kriminální imigrantské gangy

Švédsko udělá co je třeba, včetně nasazení armády, aby ukončilo vlnu násilí imigrantských gangů, řekl ve středu premiér Stefan Lofven.

Počet vražd ve Švédsku je v mezinárodním srovnání relativně nízký, ale násilí gangů v posledních letech rapidně vzrostlo, a lidé se obávají, že to policie nezvládá.

V roce 2016 bylo ve Švédsku, které má stejný počet obyvatel jako Česká republika, 106 vražd, což je o 30 méně, než za stejné období v ČR. Ale švédská televize informovala o více než 300 přestřelkách, většinou v rámci bojů mezi gangy kvůli drogám a prostituci.

V prvním týdnu tohoto roku byli zastřeleni čtyři lidé. Další zemřel, když v metru zvedl granát a ten vybuchl.

Pořádek v zemi bude zřejmě hlavním tématem parlamentních voleb v září tohoto roku, při kterých budou národovečtí Švédští demokraté spojovat stoupající zločinnost v zemi s nárůstem migrantů.

“Nasazení armády by nebylo mou první volbou, ale jsem připraven udělat cokoliv je třeba, aby byl vážný organizovaný zločin vymýcen,” řekl Lofven.

Vláda policii slíbila navíc 7,1 miliard korun, zpřísnění zákonů a snadnější monitoring telefonních hovorů a emailů.

Ale zpráva úřadu pro prevenci kriminality ukazuje, že rostoucí počet Švédů si ohledně zločinnosti dělá obavy a přestává policii a soudnímu systému věřit.

“Lidé jsou zabíjení v pizzériích, lidé jsou zabiti granáty, které najdou na ulici,” řekl ve středu v parlamentu šéf Švédských demokratů Jimmie Akesson.

“Toto je nové Švédsko, nové, vzrušující, dynamické. Multikulturní ráj, za který mnozí v tomto shromáždění tolik let bojovali, aby jej stvořili,” dodal sarkasticky.

(JRu, svetkolemnas.info)

Přejít nahoru