Dánská ministryně pro migraci: “Islám nás už dávno porazil a my si to stále neuvědomujeme!”

Dánska ministerka pre prisťahovalectvo, integráciu a bývanie Inger Støjbergová vyhlásila, že Islam už Európu porazil a to strachom. Rôzni režiséri, umelci, či karikaturisti sa podľa nej boja vo svojich dielach zobrazovať islam v negatívnom svetle alebo ho zosmiešňovať. Ak sa to niekto odhodlá spraviť okamžite nastanú nepokoje, násilie, rabovanie, pálenie vlajok a podobne. Informoval portál Globe24

Dánska ministerka sa v rozhovore venovala novej divadelnej hre na náboženské motívy s názvom Kniha Mormonova, ktorá sa momentálne hrá v Kodani. Popisuje aj zosmiešňovacie až urážlivé pasáže hry voči náboženskej skupine mormónov:

“Teraz zdvihni prst smerom k Bohu a prekľaj tie hlúpe prasatá. “V inej scéne je herec oblečený ako mormonský prorok Joseph Smith a má sex so žabou, aby sa “uzdravil”.

Støjbergová poukazuje na to, že aj keď hra zosmiešňuje mormónov, nikto nepácha žiadne násilnosti. Podobne ako, keď sa zosmiešňuje kresťanstvo, tiež nikto na nikoho neútočí.

Ak by sa v rámci teoretického experimentu zamenili slová mormón a moslim, bol by výsledok zrejme úplne iný. “V Dánsku v roku 2018 je to nemysliteľné? Bohužiaľ, áno,” povzdychla si ministerka.

Støjbergová tiež opísala, čo by nasledovalo. “Hysterické protesty kvôli zraneniu pocitov moslimov, demonštrácie proti divadlu, vandalizmus, herci a inštruktori by čelili vyhrážkam smrťou, taká hra by nikdy nemohla byť odohraná,” myslí si.

“Sme v bode, kedy sme prehrali. Báli sme sa náboženských fanatikov, ktorí sa nám vyhrážali, až sme stíchli. A ani sme si to neuvedomili,” tvrdí dánska politička. Ako ďalší príklad Støjbergová zmienila múzeum Skovgaard, ktoré v minulom roku zorganizovalo výstavu o ruhačskom umení. Z tej boli vynechané karikatúry proroka Mohameda. Dôvodom vraj bolo, že do výstavy nezapadali a že “nesmieme zasahovať do pocitov náboženských ľudí,” hovorí Støjbergová.

Ministerka poukazuje aj na to, že žiadne mainstreamové médiá teraz nepíšu srdcervúce články o tom, ako boli mormóni urazení, ani o ich pocitoch. Robia to len v prípade, ak niekto zosmiešni islam.

Podľa Støjbergovej je odpoveď jednoduchá. “Mormóni nepoužívajú zbrane a strach, keď sa urazia. Neohrozujú svoje okolie. Nenechajú divadlo ľahnúť popolom, nepália dánsku vlajku,” uviedla s tým, že satira proti náboženstvu by mala byť rovnaká bez ohľadu na náboženstvo. Podľa nej existujú veľké rozdiely medzi tými, ktorí sa cítia zranení. Obzvlášť keď na jednej strane ľudia nazývajú islam “náboženstvom mieru” a na strane druhej “používajú zbrane, násilie a terorizmus”.

Existuje mnoho príkladov. Takým najznámejším je redakcia Charlie Hebdo, kde boli kreslené karikatúry zosmiešňujúce rôzne náboženstvá. Osudnými sa im ale stali karikatúry Mohameda.

V roku 2015 sa redakcia časopisu stala terčom teroristického útoku pri ktorom bolo zavraždených celkovo dvanásť ľudí. Členovia redakcie ale naďalej žijú v strachu. Ročne vydavateľ minie 1,5 milióna eur na stráženie svojich zamestnancov súkromnou bezpečnostnou spoločnosťou.

Vlnu násilia vyvolali aj Westengaardove kresby proroka Mohameda v dánskych novinách Jyllands-Posten. Stalo sa to v roku 2010 a autora karikatúry to takmer stálo život, keď sa ho pokúsil zavraždiť sekerou moslimský fanatik.

Karikaturista Westengaard dnes žije pod policajnou ochranou vo svojom dome v neustálom strachu o život. Agentúra Reuters píše, že na zadnom dvore má policajnú stanicu a policajti ho zároveň vozia v obrnenom vozidle.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru