USA dali Evropě ultimátum!

USA postavili Európu a Kanadu pred ultimátum v „obchodnej vojne“: buď budú krajiny súhlasiť s kvótami zo strany americkej vlády alebo budú na tovar z týchto krajín uvalené tvrdé clá. Uvádza to agentúra Bloomberg.

Spojené štáty trvajú na tom, aby spojenci súhlasili s prijatím práve kvót, ktoré majú udrieť po krajinách Európy a Kanady menej ako colné poplatky.

„Prosíme všetkých, aby prijali kvóty, ak nie tarify,” povedal minister obchodu USA Wilbur Ross. Vybrať si z dvoch ziel je nutné do 1. mája. Práve tento deň začnú platiť obmedzenia. Európska únia sa zatiaľ definitívne nerozhodla.

„Obchodná vojna – to je hra so stratami pre každého,” uvádza agentúra slová belgického ministra financií Johana Van Overtveldta, ktorý vyzval svojich kolegov v EÚ, aby zachovali pokoj a našli riešenie, ktoré všetkým umožní vyhnúť sa stratám.

Bloomberg uvádza, že sa Európa ocitla pred ťažkou voľbou: buď bude súhlasiť s kvótami USA, ktoré porušujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO), alebo sa dostane do situácie s obmedzujúcimi clami, ktoré odporujú ako pravidlám WTO, tak aj pravidlám samotnej EÚ.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru