Times: Sankce Rusko nevystrašily, ale naopak se zdá, že ekonomika roste

Když Spojené státy minulý měsíc přitvrdily sankce proti Rusku za další „špatné činy“ , tak  byl výsledek okamžitě viditelný. Akcie společností  “Kremlu přátelských oligarchů” klesly. Rubl také utrpěl ztráty.

“Nicméně kritici se ptají: fungují sankce?,“ píše autorka článku, „Rusko jako celek nevypadá vůbec vyděšené, navíc se zdá být sebevědomé.”

Prezident Putin po přitvrzení sankcí hostil v Rusku  vůdce Německa, Francie a Japonska. Velcí obchodníci ze západních společností, jako je BP a Royal Dutch Shell, se zúčastnili nedávného Mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradu. A za pár týdnů bude Rusko hostit Světový pohár, který se od olympijských her stane největší sportovní událostí na ruské půdě.

Dokonce ekonomika země “vypadá stabilně, ne-li rostoucí,” uvádí článek The Times. V letech 2015 a 2016, po zavedení sankcí a prudkém poklesu cen ropy, došlo v zemi k recesi, nyní se však zvyšují platy a v loňském měsíci vzrostl maloobchodní prodej.

To vše vytváří společný názor, podle něhož nedávné zpřísnění amerických sankcí a pád rublu dosud mělo jen malý dopad na reálnou ekonomiku.

Vedoucí výzkumného programu Ruska a Eurasie v Královském institutu mezinárodních vztahů (Chatham House) James Nixie řekl, že cílem omezujících opatření není „potopit“ ruskou ekonomiku, ale vyslání signálu Moskvě a omezit její  manévrovací  prostor.

Návrat k růstu navzdory sankcím, zjevně potvrzuje názor mnoha analytiků, podle nichž hlavní příčinou recese nejsou sankce, ale prudký pokles cen černého zlata. A vzhledem k tomu, že cena ropy je téměř 80 dolarů, pak se Rusku daří. Navíc, příznivý účinek má také pokles rublu, protože většina nákladů ruských výrobců je v rublech a příjmy dostávají v dolarech, tak jsou schopni udržet marže.

Velká Británie provádí přezkum investičních víz vydávaných bohatým cizincům v reakci Spojeného království na podezření, že Rusko je zapojeno do útoku nervovou látkou v Salisbury.

“Myslím, že je správné, že všeobecně zkontrolujeme, kdo dostal naše investiční víza a zda je v rámci vízového investičního programu řádně plní,” řekla Mayová.

Mayová dále uvedla, že v rámci programu pro poskytnutí investičního víza přišlo do Velké  Británie od roku 2008 do roku 2015 více než 700 bohatých Rusů, a program bude revidován. Podle ní bude ministerstvo vnitra zkoumat oprávněnost investičních víz pro občany všech zemí.

Ne všechna sankční opatření jsou všemocná jak ukázal případ jednoho z nejbohatších Rusů. Ruský miliardář Roman Abramovič a majitel fotbalového klubu Chelsea měl problémy s prodloužením víza do Velké Británie, kam se bez víza nemohl dostat. Oligarcha však vše vyřešil jednoduše, získal izraelské občanství a jako občan Izraele může navštívit bez problémů Velkou Británii a svůj fotbalový klub. Mezitím nejbohatší občan Izraele si začíná budovat  sídlo na předměstí Tel Avivu Neve Cedek, kde koupil bývalý hotelový komplex.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru