Európska únia chce, aby “fake news” posudzovali Sorošovi ľudia

Európska komisia navrhla nové opatrenia na boj proti dezinformáciám a takzvaným “falošným správam”, vrátane kódexu postupov v celej EÚ týkajúcich sa dezinformácii a poskytovanie podpory pre “nezávislú komisiu na kontrolovanie faktov”. Informoval portál Breitbart.

EÚ oznámila nový návrh začiatkom minulého týždňa, pričom tvrdí, že nové opatrenia by “stimulovali kvalitnú žurnalistiku a podporovali mediálnu gramotnosť”, píše sa v tlačovej správe zverejnenej na internetovej stránke Komisie.

“Falošné správy a dezinformácie predstavujú vážnu bezpečnostnú hrozbu pre naše spoločnosti. Podvrátenie dôveryhodných kanálov a šírenie škodlivého a spoločnosť rozdeľujúceho obsahu si vyžaduje jasnú reakciu založenú na zvýšenej transparentnosti, sledovateľnosti a zodpovednosti,” povedal komisár pre bezpečnosť Sir Julian King.

“Internetové platformy zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti zneužívaniu infraštruktúry nepriateľskými aktérmi a pri udržiavaní ich používateľov a spoločnosti v bezpečí,” dodal.

Cieľom nových postupov je zvýšiť transparentnosť politických reklám na sociálnych médiách a vytvoriť nezávislú sieť na kontrolu faktov, ktorú budú vykonávať členovia Medzinárodnej siete pre overovanie faktov (IFCN).

IFCN bola založená Poynter inštitútom so sídlom v USA, ktorý podľa jeho webovej stránky je z veľkej časti financovaný rôznymi nadáciami – vrátane nadácie Open Society Foundations Georgea Sorosa.

Aj u niekoľko ďalších služieb “preverovania faktov”, vrátane nemeckej Correctiv, je tiež možné nájsť prepojenia so Sorosovou Nadáciou otvorenej spoločnosti.

Nie je žiadným tajomstvom, že kontroverzný americký miliardár George Soros má v Európskej únii obrovský vplyv. V Bruseli sa stretáva s vysokopostavenými politikmi, a preto nie je žiadnym prekvapením, že práve jeho ľudia sa budú podieľať na takzvanom overovaní faktov.

Soros má veľmi vyhranené extrémne liberálne názory a teda je zrejmé, že posudzovacia komisia nebude objektívna a bude pravdepodobne zvýhodňovať liberálne prozápadné médiá a naopak “fake news” bude účelovo nachádzať výhradne u alternatívnych, respektíve nezávislých médiách.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru