Islamističtí náboráři ve věznicích verbují další vězně do svých řad

Pachatelem úterního útoku byl podle belgických médií Benjamin Herman, který byl ve výkonu trestu mimo jiné za obchod s drogami. Čin spáchal během jednodenní propustky z vězení. Muž ozbrojený nožem podle prokuratury zezadu napadl dvě policistky ve věku 45 a 53 let, které pak zastřelil zbraní jedné z nich. Potom zabil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě.

Útočník poté utekl do nedaleké školy, kde vzal jako rukojmí ženu. Útočníka, který ještě zranil čtyři policisty, krátce nato zásahová jednotka zastřelila.

V belgickém  Ittre, navzdory izolaci radikalizovaných zadržených a islamistických náborářů, zůstává proselytismus skutečným potenciálním nebezpečím. Podle několika záznamů radikalizovaní vězni, kteří jsou ve zvláštním  křídle komunikují se zadržovanými obyčejnými vězni skrze okna cely. Část zvláštního vězeňského křídla, kde jsou “náboráři”, se blíží k celám obyčejných vězňů.

Nejradikálnější jednotlivci  svádí  obyčejné vězně na cestu extremismu, konkrétně k islamistickému náboženství. Proselytismus je ve vězení  hojně využívaný.

Aby se zabránilo proselytismu, tak bezpečnostní  orgány  se rozhodly zahájit pilotní projekt ve věznicích Hasselt a Ittre.

Projekt, nazvaný De-Radex, je inspirován francouzským modeleml: Chcete-li  vyhradit konkrétní křídlo pro přijetí osob zapojených do radikalismu a násilného extremismu, tak systém cel vyhrazený těmto radikálům-náborářům má zabránit nákaze radikalismu v penitenciárních zařízeních. Ale i dnes podle mnoha dozorců ve věznici Ittre, systém nefunguje správně.

 

V Ittre pro projekt De-Radex je vyčleněno 20 specifickýcspeciálních cel. Vše je pod dohledem dobře vyškolených dozorců (teoreticky).

„Je to náročné,“ říká Michael Jacobs,  „potenciálně radikalizovaní vězni se musí oddělit, aniž by zabírali další křídla vězení  Ittre … nemluvě o většině jiných věznic, které nemají ani speciální cely “. Problém izolace radikalizovaných vězňů tak zůstává obtížným.

 

Projekt De-Radex měl izolovat „náboráře“, aby zabránil proselytismu. I zde jsme daleko od očekávaných výsledků. Podle Vincent Gontiera, dozorce a delegáta CSC v Ittre, „zradikalizovaní vězni ovlivňují  obyčejné vězně jednoduchým způsobem .. přes okno, neboť obyčejné cely jsou blízko “.

Dozorci v  Ittre mají hlásit jakékoliv změny chování a jakoukoli událost, naznačující, že vězeň se radikalizuje … obtížný úkol, ne-li nemožný, v některých případech.

Pro dozorce, kteří se rozhodli pracovat v této vysoce rizikové  bezpečnostní části, je školení povinné. Zahrnuje školení o islámu, radikálním islámu,  o tom, jak rozpoznat chování náborářů vězňů … školení, které je podle dozorců ale zjevně nedostatečné.

Navíc dozorci, kteří nahradí školící se dozorce,  jsou obvykle přiděleni ke konkrétnímu křídlu, ale nejsou školení a to je skutečný problém! O to více, že finance tak jako v celém vězeňském světě jsou omezené.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru