Rusko k USA: Co vy na skandál, kdy Francouzi platili IS v Sýrii?

Rusko vybídlo USA uvažovat o tom, jak reagovat na příběh cementárny Lafarge, francouzské společnosti v Sýrii, která je podezřelá z financování zločineckých skupin v arabské republice včetně teroristické organizace „Islámský stát“. Uvedl to v New Yorku zástupce ředitele odboru nových výzev a hrozeb ruského ministerstva zahraničí Dmitrij Feoktistov k výsledcím dalšího kola rusko-amerických konzultací o boji proti financování terorismu.

Podle diplomata může být jednou z možností přijetí prohlášení v Mezinárodní finanční akční skupině (FATF), jejíž plenární zasedání se bude konat v červnu v Paříži. Zdůraznil, že Rusko nespěchá s obviněním, a upozornil na šetření činností Lafarge provedeného ve Francii, podle něhož společnost celkem uhradila členům IS a „Džebhat an-Nusra“ na 15 milionů eur.

„Pokud se tato fakta potvrdí, je to pobuřující největší porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN, embarga platného v Evropské unii, a do očí bijící čin financování teroristických organizací. Navrhli jsme Američanům, aby se na tím zamysleli, a reagovali na tuto situaci v rámci příslušných mezinárodních místech, a to především ve FATF, možná ve formě prohlášení,” citovala Feoktistovaagentura TASS. Podle něj by FATF mohla připomenout státům nutnost „komplexní realizace“ rezolucí Rady bezpečnosti OSN o boji proti financování terorismu, jakož i zdůraznit, že nemůžeme podpořit „jakékoliv finanční, obchodní a hospodářské vztahy s teroristy“.

Podle zástupce ředitele odboru ruského ministerstva zahraničí, Američané reagovali opatrně vůči návrhu ruské strany s tím, že až do ukončení vyšetřování FATF a OSN nebudou reagovat na tento příběh. Z hlediska Moskvy to téma vyžaduje „veřejné osvětlení” a Rusko plánuje diskutovat o něm s „francouzskými a dalšími kolegy”, dodal Feoktistov.

Tři roky spolupráce s „Islámským státem“

V roce 2016 zveřejnil deník Le Monde vyšetřování machinací společnosti Lafarge v Sýrii. Bylo poznamenáno, že v roce 2007 společnost koupila cementárnu 150 kilometrů severovýchodně od Aleppa a od roku 2011 tam zahájila výrobu. Podle Le Monde, aby si zajitila funkčnost továrny, Lafarge přišla do kontaktu s bojovníky IS, kteří ji začali účtovat „daň” za to, že je na území, které má pod kontrolou.

Na začátku roku 2017 se ministerstvo hospodářství Francie obrátilo na státní zastupitelství, aby zjistilo, zda společnost uzavřela dohodu s militanty. Současně byla podána žaloba na státní zastupitelství Asociací pro ochranu práv obětí hospodářské kriminality Sherpa a později – celého množství takových nevládních organizací. V červnu roku 2017 bylo proti společnosti zahájeno šetření.

V březnu téhož roku společnost Lafarge přiznala, že závod společnosti v Sýrii platil třetím stranám, aby jednaly s ozbrojenými skupinami. Vedení společnosti tvrdilo, že se jednalo o to, aby byla zajištěna bezpečnost zaměstnanců továrny, a že koneční příjemci peněz po dlouhou dobu nebyli známí. Tento závod ukončil činnost v Sýrii v září 2014.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru