Vadí ti islámská modlitba v parku? Půjdeš sedět. Šokující záběry z Londýna

První video zachycuje okamžik, kdy žena nahlašuje v parku podezřelé chování přítomným policistům a zmiňuje, že modlení se je v parku zakázáno. Policista její argumentaci odmítá s tím, že je vše v pořádku.

Muslimům prý byl pro modlitby vyhrazen prostor, ve kterém nepřekáží kolemjdoucím. Žena policistovi říká, že ji přítomnost modlících se muslimů děsí, neboť jejich ideologie stojí za obrovským množstvím násilí, ke kterému dochází v dnešním světě. Do debaty se poté zapojila i skupina několika desítek muslimů, která se opodál modlila.

Debata se velmi rychle vyhrotila a přerostla ve křik. Muslimové ženu a policisty doslova obklopili.

https://www.youtube.com/watch?v=0LZkgH9UXWs&feature=youtu.be

Oficiální web správy parků The Royal Parks v dostupných pravidlech pro užívání parků pro rok 2017 výslovně uvádí: „Královské parky nepovolují kolektivní projevy víry na svých pozemcích. To zahrnuje i mluvené, či zpívané modlitby, nebo jiné aktivity převážně náboženského charakteru. Výjimky jsou umožněny pro každoroční vzpomínkové akce u pomníků padlých vojáků, které se konají pravidelně již od první světové války.“ Přesně tento dokument také dáma citovala policistům na místě, její žádosti však nebylo vyhověno.

Na druhém videu je vidět zkrácený záznam toho, kterak žena konfrontovala policisty v parku. Poté je video střihem přeneseno do ženina bytu. Na její dveře klepe policie a domáhá se toho, aby žena otevřela. Dáma se přítomných policistů přes dveře ptá, jaký mají k návštěvě důvod. Nakonec jim otevírá. „Musíte jít s námi,“ říká policistka. Společně se svým kolegou ženu ihned pacifikují. Viditelně vyděšená žena končí v poutech. „Co to děláte,“ ptá se zatýkajících policistů. „Neodporujte nám,“ opakuje jeden z policistů na snímku.

https://www.youtube.com/watch?v=30363QcHJ-o&feature=youtu.be

Především druhé video se zásahem londýnské policie vzbudilo v řadách veřejnosti vlnu nevole. Diskutující pod videem se obávají omezování demokracie a osobních svobod, či se smutkem komentují jimi pozorovaný evropský vývoj. Hojně souhlasí například s názorem diskutéra: „Ten pocit, když si uvědomíte, že policie se stala nepřítelem vlastních lidí“.

Diskutér Eric Lehner pod video napsal: „Je děsivé vidět britskou policii zasahovat proti vlastním lidem. Amerika je možná posledním majákem na Západě a Visegrádské státy posledním majákem na Východě. Levičácké autoritářství je skutečností.“ Míra, do které ostatní diváci s tímto názorem souhlasí, ukazuje na to, že i anglofonní veřejnost do jisté míry vnímá Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko jako země, které se společně s Donaldem Trumpem staví proti proudu.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru