Hyperaktivní děti: Jak je snadno zklidnit

ADHD je anglickou zkratkou neurovývojové poruchy s názvem Attention Deficit Hyperaktivity Disorder. Všechny příznaky této poruchy se projevují již od dětství, patří mezi ně například nesoustředěnost, neklid, napětí, impulzivnost, potíže s udržením pozornosti, vyrušování druhých. Dítě je jakoby neustále v pohybu.

S pojmenováním této poruchy přišel v roce 1968 americký psychiatr a výzkumník v oblasti dětské psychiatrie Leon Eisenberg. Po 40 letech v roce 2009 ve svém rozhovoru v německém týdeníku prohlásil, že „ADHD je ukázkou fiktivní choroby“. Nemoc sám pojmenoval, dětem se předepisují léky, přičemž farmaceutické firmy vzkvétají.

Hyperaktivní chování je však reálné. Možných důvodů vzniku tohoto špatného projevu dětí je více – od stresu přes nadbytek toxických látek v těle až po nevhodnou stravu.

Vyvarujte se cukru
Odborníci varují, že častou příčinou hyperaktivity u dětí je přemíra bílého cukru. Rafinovaný cukr se pro lidské tělo stává toxickým a vyvolává negativní reakce v mozku a těle. Děti pak na to mohou reagovat neposlušností a hyperaktivitou. Doporučuje se proto snížit příjem cukru v potravinách i nápojích a potřebné sacharidy nahradit zeleninou, ovoce, celozrnnými obilovinami. Můžete si vybrat ze široké nabídky zdravých náhražek bílého cukru, jako je například rýžový sirup, javorový sirup, datlový sirup nebo sladidlo, vyrobené z rostliny Stevia.

Pomozte si bylinkami
V dnešní době se byliny těší velké oblibě, je třeba ale důkladně prostudovat a promyslet, které svými účinky pomůžou. S podáváním bylin určitě počkejte, dokud dítě nedosáhne minimálně 3 let věku.

Pro zmírnění hyperaktivity je úžasným pomocníkem Kava kava, která uleví od pocitu úzkosti, udržuje mysl i tělo klidné a spokojené. Díky uklidňujícím vlastnostem navíc vašim dětem dopomůže ke klidnějšímu spánku.

Indická bylina Brahmi je již víc jak 3000 let součástí ajúrvédské medicíny. Skvěle působí na duševní zdraví, účinně posiluje mozek, paměť a pomůže vašim dětem udržet pozornost nejen při učení. Přináší zklidnění, duševní rovnováhu a lepší spánek. A především se jim mnohem lépe učí.

Schizandra, též známá jako Klanopraška či Magnolka, je jedna z nejvýznamnějších čínských bylin. Jako adaptogen zvyšuje odolnost organismu proti stresovým situacím a zlepšuje schopnost se jim přizpůsobit.

Věnujte dětem více pozornosti
Z hlediska psychosomatiky hyperaktivnímu dítěti se nedostává lásky. Chybí jim pocit jistoty, bezpečí, čas a péče ze strany rodičů. Dítě z ADHD je výtvorem dnešní uspěchané a vystresované společnosti. Matčin stres se často již v době těhotenství přenáší na dítě, které je pak pod tlakem. Není schopno se s tímto stresem a nároky vyrovnat.

Jak známý psychosomatik MUDr. Jan Hnízdil na svém blogu uvádí, „Rodiče nevedou děti k pohybu, sami tráví spoustu hodin u PC, sami užívají antidepresiva. Manželství se rozpadají, děti, stejně jako rodiče, nedokážou navázat kvalitní vztah. Jsou to ADHD děti, ADHD rodičů, ADHD společnosti. Každý máme možnost se zastavit a pochopit. Snad to pochopíme dřív, než nás všechny zachvátí nákaza ADHD.“

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru