Pěsti, kopance, hořící cigarety i železná tyč! Uprchlíci v Německu ve velké přesile znovu napadli policisty

Incident začal hádkou mezi dvěma muži gruzínského původu v jídelně. Od slovní přestřelky podle očitých svědků brzy došlo k fyzickému napadení. Přítomná bezpečnostní služba požádala o pomoc policii, která byla náhodou v centru přítomna, protože si přišla pro muže, který byl podezřelý z krádeže v obchodě. „Když už jsme tam ale zrovna byli, rovnou jsme pomohli vyřešit konfliktní situaci,“ uvedl šéf drážďanské policie Matthias Noack.

Jak uvádí deník Die Welt, do jídelny napochodovalo osm příslušníků policie a poměrně bez problémů dva gruzínské žadatele o azyl od sebe oddělilo. Tím však problém neskončil, a paradoxně spíš eskaloval. „Na místě se najednou shromáždilo asi padesát migrantů a v masivním měřítku napadli zasahující policisty. Šlo fakticky o bezdůvodné napadení a všeobecně by snad šlo o nespokojenost s policií,“ píše deník.

Policisté při návratu na stanici vypověděli, že byli napadáni nejprve slovně, ale poté je asi padesát migrantů začalo kopat a bít pěstmi. Někteří z nich při útoku na strážce zákona používali zapálené cigarety. „Jeden z útočníků se dokonce pokusil policistu napadnout železnou tyčí z postele. Během incidentu byly zraněni dva policisté a jeden člen bezpečnostní služby. Utrpěli většinou drobné oděrky a modřiny.“

Samotní policisté byli dle svých slov eskalací napětí zpětně nepokrytě zaskočeni. „Nikdo nečekal, že vše mohlo zajít tak daleko,“ cituje Die Welt policejního důstojníka, který zároveň sdělil, že byli zatčeni čtyři gruzínští žadatelé o azyl ve věku čtyřicet dva, dvacet sedm, dvacet a sedmnáct let. „Všichni společně čelí obvinění z rušení veřejného pořádku a vyvolávání násilných nepokojů,“ konstatuje německý deník.

K násilnému incidentu nedošlo v tomto uprchlickém centru zdaleka poprvé. K tomu poslednímu jen pět dní předtím, když se do sebe pustilo čtyřicet zdejších obyvatel, kteří proti sobě použili nože, židle a hasicí přistroje. „Dva muži, libyjské a gruzínské národnosti, utrpěli bodná a další poranění. Poslední dvě noci před tímto incidentem došlo k ničení vybavení centra,“ píše deník. K ještě masivnějšímu konfliktu potom došlo nedávno v Ellwangenu, kde napadlo ve zdejším uprchlickém centru policisty až 200 migrantů.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru