Skandál v Německu. Přijímání běženců prý bylo zkorumpované, azyl mohl dostat téměř kdokoliv

Německá média informují o tom, že některé pracovníky pobočky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) zachvátila korupce. Za úplatu nebo jiné výhody – např. návštěvu restaurace bez nutnosti platit – poskytovali někteří pracovníci úřadu právo na azyl bez toho, aniž je předem pořádně prověřili. Podle informací serveru deníku Berliner Morgen Post šlo až o dva tisíce případů. Od roku 2013. Již bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření z úplatkářství.

Azyl dostávali především příslušníci menšiny Jezídů pocházející ze Sýrie a Iráku. Když dorazili do Německa, stávalo se, že je naložil autobus a dovezl je do Brém. Do akcí prý byli zapojeni tři právníci z Brém, Oldenburgu a Hildesheimu. Server k tomu dodává, že případ je o to kurióznější, že příslušníci jezídské menšiny by pravděpodobně získali azyl i legální cestou. Bez uplácení.

Zpravodajství televize Prima k tomu dodává, že se skandál rozrůstá. Ukazuje se prý, že se korupční jednání netýkalo jen úřadu v Brémách a jezídů. Azyl měli za úplatu dostat i lidé, kteří byli v minulosti ve své rodné zemi trestaní.

Ministr vnitra Horst Seehofer zdůrazňuje, že ke korupčnímu jednání docházelo ještě před jeho nástupem do úřadu a že o něm nic nevěděl, ale média naznačují něco jiného. Není prý jisté, kdo všechno o korupčním jednání věděl a úzkostlivě ho tajil.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru