Jak vyhrát nad závislostí na cigaretách?

První cigareta nechutnala nikdy nikomu
Člověk sám o sobě nikdy kouřit nezačne, jelikož naše vlastní biologie detekuje kouř z tabáku jako škodlivý, proto při první cigaretě kašleme, dusíme se, točí se nám hlava a chce se nám zvracet. To vše včetně smradu překonáme pouze za možnost začlenění se do kolektivu nebo získání patřičného stylu. Bohužel to, na co už nemyslíme, je fyzická a psychická závislost, která vzniká během užívání cigaret a kvůli níž pak nemůžeme přestat, neboť je těžké čelit abstinenčním příznakům. A jaké to vlastně jsou příznaky?

Abstinenční příznaky nedostatku nikotinu:

podrážděnost
pseudochřipka
bolesti hlavy
nespavost
deprese
úzkost
neschopnost koncentrace
Určitě zde můžeme zařadit i psychické problémy, jelikož kouření je pro kuřáky vlastně pseudorelaxačním rituálem. Pseudorelaxačním, protože v základu nikotin člověka neuklidňuje, pouze vytvoří závislost, následnou podrážděnost a následné uklidnění během kouření. Kuřáci si pak mylně myslí, že kouření je pro jejich psychiku pozitivní rituál.

Mezi psychické abstinenční příznaky pak můžeme zařadit strádání po kuřpauzách během práce, sdílení emocionální energie během kouření s ostatními apod.

Způsoby léčby závislosti
Metod, které můžeme použít pro překonání abstinenčních příznaků je hned několik a vždy je nutno podchytit jednotlivé abstinenční příznaky tak, abychom necítili jejich silný dopad.

Velice důležité je začít se stýkat s nekuřáky, protože ač si to nechceme přiznat, tak řada kuřáků přesvědčuje začínající nekuřáky k další cigaretě, jelikož sami hledají psychickou podporu ve své vlastní závislosti. Neznamená to, že nutně musíme ostatní kuřáky vyřadit ze svého života, to vůbec ne. Stačí se odloučit pouze na odvykací dobu.

Jakmile začínáme s abstinencí, tak samozřejmě můžeme přestat ze dne na den úplně a přečkat ten psychický i tělesný šok, pro abstinenci obětovat krev, pot a slzy. Na druhou stranu můžeme zvolit mírnější variantu postupného snižování denně vykouřených cigaret. Jestli kouříme více cigaret, než během dne máme kuřpauz, tak postupně snižujeme počet vykouřených cigaret na nutné minimum klíčových psychických rituálů a následně se snažíme překonat i tyto limity. Nevadí, když si jeden nebo dva dny v týdnu dáme o jednu či dvě cigarety navíc, ale podstatné je udržet na každý týden stále snižující se celkový počet vykouřených cigaret.

Během odvykací kůry bychom neměli konzumovat ani kávu či alkohol, které abstinenční příznaky pouze zesilují, takže rovnou řekněte svým známým, že na žádnou akci nejdete. Hodně si tím pomůžete!

Naturální produkty pro potlačení abstinenčních příznaků
Další pomocnou rukou mohou být různé přírodní bylinky a doplňky stravy s různými relaxačními účinky, které skutečně značně dokáži tlumit abstinenční příznaky a krom toho mají pro naše tělo řadu zdravotních benefitů.

Mezi bylinky a rostliny s uklidňujícími účinky můžeme zařadit rozmarýn, mateřídoušku, meduňku, nebo zelený čaj.

Dále zde máme rostlinky posilující celkovou psychickou i fyzickou odolnost, například ašvaganda, kořen maca či kotvičník jsou jasnými kandidáty.

Určitě nám během odvykání pomůže dostatečná zásoba vitamínů C, který hraje důležitou roli v posílení imunity a psychické kondice. Takové ovoce camu camu je opravdu perfektním zdrojem tohoto vitamínu. Přírodní rostlinka zvaná kava kava nám zase pomůže od bolestí a úzkosti. Kratom může pomoci k celkovému zklidnění psychiky i organismu.

Pro ještě další posílení imunity, která je během abstinence snížená, můžeme využít echinaceu.

Na závěr
Sice je pravdou, že ne každý kuřák má finanční potíže, ale faktem je že dnes je kouření opravdu finančně náročné a během měsíce člověk může přijít až o několik tisíc korun. Jsme velice rádi, že zde můžeme lidem poskytnout cenné rady i praktické pomocníky v jejich obtížném boji. Všem přejeme úspěšné odvyknutí a pevné zdraví.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru