V Česku se tajně pohybují stovky uprchlíků. Německo je v pohotovosti

Zatímco od června do prosince loňského roku německá policie při českých hranicích objevila 204 převážených běženců, za první tři měsíce letošního roku jich bylo už 267. To je o poznání více než u dosud z německé strany nejsledovanější hranice s Rakouskem, kde jich bylo 137.

Právě na hranicích s alpskou zemí Německo od roku 2015 provádí běžné hraniční kontroly. Podle nového ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) by vnitřní hranice v Evropské unii, které jsou v rámci schengenského prostoru za normálních okolností bez kontrol, měly být střeženy tak dlouho, dokud nebudou lépe hlídány hranice vnější.

Na rozdíl od Rakouska ale zatím spolková republika na hranicích s Českem podobné kontroly nezavedla, což se vzhledem k aktuálnímu vývoji nelíbí všem.

„Riziko odhalení se zvýší jen díky důslednému pronásledování a takové přítomnosti policie, která umožní vysokou hustotu kontrol,“ je přesvědčen místopředseda odborů spolkové policie Jörg Radek. Proto podle něj musí být i u hranic s Českem počet policistů „stabilizován“.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru