V zahraničí se začíná blýskat na lepší časy. Proč to ale nejde i u nás?

Italský premiér vzkázal francouzskému prezidentovi, že je pokrytec, když ho poučuje o přijímání lodí. Evropská komise už nemá odvahu reagovat a vyjádřila se, že k této roztržce nezaujme stanovisko. Merkelová přiznala, že nutit státům kvóty bylo špatně.

A co víc. Eurokomisař pro imigraci hodil velkou zpátečku ohledně Polska a Maďarska a prohlásil, že nemá v úmyslu je trestat za nepřijímání kvót a že vlastně Komise tu není od toho, aby přikazovala a trestala. No není to obrovský posun minimálně v rétorice?

Ukazuje se, že samozřejmě jsme měli na východě pravdu. Samozřejmě musí západ postupně uznávat, že se dopustil šílené chyby. A je to vzkaz pro všechny, kdo propadali nebo stále propadají beznaději, že nic nemá smysl.

Prosím Vás, všechno má smysl. Jakékoli mírové vyjádření nesouhlasu má smysl. Tlak veřejnosti přinutil všechny české politiky otočit názor proti kvótám. Dokonce i naše Strana zelených alias Piráti si netroufne kvóty propagovat. To by si západní zelení nikdy nedovolili.

Představme si, že by to všichni vzdali dopředu, naše země by utrpěla nevratné poškození nelegální imigrací a pak by nám západ řekl, že se spletl a ruší to? Zatím jsme se ubránili. A pokud východ udrží své přesvědčení, že kontrolované hranice jsou mu milejší než EU, tak se ubráníme i nadále. Takže prosím každého, kdo propadá beznaději, nedělejte to. Situace se láme a ono se to otočí ve prospěch východní Evropy, pokud vytrváme.

(eportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru