Láska mezi Evropou a USA? Z Bruselu přišlo šokující prohlášení

Tusk přirovnal nebezpečí, které podle něj vláda Donalda Trumpa představuje, k zemím jako je Čína nebo Rusko. Důvody? Trump vycouval z dohody s Íránem a rozpoutává transatlantickou obchodní válku. Trumpova administrativa je prý „nevypočitatelně asertivní“. Zmíněnou proti jadernou dohodu s Iránem chtějí státy Evropské unie dodržet, i když na ně Donald Trump tlačí ekonomicky. Chce uvalit sankce na všechny Evropské firmy, které s Íránem obchodují.

Donald Tusk se vyslovil pro jednotu v Evropské unii. „Ve hře mocností bude Evropa buď hráčem nebo pěšákem. To jsou jediné alternativy. Aby byla hráč a ne subjekt, musí se Evropa sjednotit ekonomicky, politicky a vojensky jako nikdy dřív. Abych to zkrátil, buď půjdeme spolu, nebo nebudeme vůbec,“ varoval Tusk. Poděkoval Donaldu Trumpovi, protože díky němu si prý Evropa uvědomila, že chce-li pomocnou ruku, najde ji na konci ramene.

Tusk chce, aby hlavní představitelé 28 evropských států potvrdili, že Evropská unie bude dohodu s Íránem respektovat dokud se jí bude Írán držet.

Další věc, která Tuskovi vadí, jsou cla, která Trump uvalil na dovoz oceli a hliníku z Evropy kvůli „národní bezpečnosti“. „EU a USA jsou partneři a přátelé, takže citovat národní bezpečnost jako důvod ke clům je nesmysl,“ míní Tusk. „Že by EU byla hrozbou pro USA je absurdní,“ dodává.

Ale evropské firmy to vidí jinak. Tuskova slova jim náklady nezaplatí. Francouzská firma Total prohlásila, že pokud neobdrží od vlády USA vyjímku, tak Iránské kontrakty zruší. Dánský Torm, dopravce ropy a ropných produktů se také chystá stáhnout z Íránu, stejně jako švýcarská MSC, firma zabývající se lodní přepravou. Ta zatím odmítá nové zásilky směřující do Íránu dokud se situace nevyřeší.

Tuskova slova o jednotě souzní se slovy nového španělského premiéra Pedro Sanchéze. Sanchéz se naposledy proslavil, když přijal loď Aquarius, kterou odmítla Itálie i Malta. Ten pro změnu volal po jednotě v řešení migrantské otázky. Interview s ním otiskl také Guardian.

Na evropském summitu chce řešit problematiku „bezpečných“ přístavů pro lodě, které převážejí lidi zachráněné z moře. „Musíte rozumět sociální realitě v Německu. Ale musíte jí rozumět i v Itálii, Řecku, Francii nebo Španělsku. Pro mě je základní poznatek, že nemůžete používat národovecká a jednostranná řešení, když je problém společný, “ kritizoval Sanchéz nepřímo řešení, které zvolil Matteo Salvini. Ale je ochoten jednat o možnostech, které by držely azylanty mimo Evropu zatímco se zpracovává jejich žádost o azyl.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru