Zeit: V novém „světovém nepořádku“ se Evropa se neobejde bez Ruska!

Autor článku Theo Sommer žádá Brusel, aby se rezolutně postavil USA, které rozpoutaly obchodní válku, a aktivně budoval dialog s Ruskem a Čínou.

Dnes, když se podíváme na situaci ve světě, můžeme „snadno dostat depresi“, uvedl deník Die Zeit. Kamkoli se podíváte, všude je „rozpad“ a žádná řešení, poukázal Theo Sommer. Podle jeho názoru přišla doba změny. Na pozadí rychlého vzestupu Číny se starý světový řádu viditelně mění. Pro Západ je to „geopolitickou, geoekonomickou a technologickou výzvou. „Čína se stane lídrem ve všech oblastech. Od začátku projektu Hedvábné stezky zíkala globalizace čínské znaky. Předseda Si Ťin-pching chce, aby po Američanech přišlo čínské století,” uvedl německý novinář.

USA za prezidenta Donalda Trumpa ztratily dominantní postavení ve světě, pokračovala publikace. V otázkách dodržování dohod a záruk bezpečnosti nemůže být Bílý dům již důvěryhodný, je přesvědčen Sommer. Bývalé transatlantické společenství, stavěné na společných zájmech, se potopilo do zapomnění. A nebylo to jen proto, že Trump zapomněl, jak se odlišit přítele od nepřítele. Faktem je, že se zájmy se stávají rozdílnými. Odmítnutí Ameriky své role jako světové velmoci se hroutí všechno, co bylo vytvořeno Západem od začátku studené války. Autor nevylučuje, že poté západní svět úplně ztratí svůj vliv ve světě.

To nevyvolává moc optimismu včetně názorů o mezinárodních organizacích, uvedla publikace. OSN i nadále poskytuje humanitární pomoc, ale nemůže se vyrovnat se všemi problémy, a ve velkých ozbrojených konfliktech stojí „bezmocně opodál“: její činnost je blokována pěti zeměmi s právem veta v Radě bezpečnosti. Po „Velké sedmičce“, která se na summitu v Kanadě změnila na G6 + 1, se další obětí Donalda Trumpa může stát Světová obchodní organizace, napsal autor. Na pokraji kolapsu je Evropská unie. Navzdory všem argumentům vláda premiérky Theresy Mayové nadále podporuje brexit. A populisté ve východoevropských zemích zpochybnili základní principy demokracie. Kromě toho migrační krize a otázka přerozdělování uprchlíků se štěpí Evropu na sever a jih.

Ano, ani dnešní podoba Německa nevzbuzuje naději, hořce podotkl Sommer. Stranický systém se rozpadá. V tomto případě by rostoucí popularita „Alternativy pro Německo“  nikomu tolik nevadila pokud by frakce CSU / CDU a strana SPD neprocházely hlubokou politickou krizi. Má-li Evropa v úmyslu hájit své pozice v novém „světovém nepořádku“, tak by se „německá vláda měla konečně zbavit svého strachu“, poznamenal autor. Paříž a Berlín by měly vytvořit společnou vizi pro budoucnost a začít svůj implementační krok za krokem, a přesvědčit o potřebě takového kroku ostatní země EU.

Brusel by měl přehodnotit vztahy s USA, tvrdí Sommer. Bez otázek a stížností se to neobejde. V tomto případě je třeba Trumpovi, který rozpoutává obchodní válku, čelit rozhodně a společně. EU bude také muset vybudovat „realistický vztah“ se svým velkým sousedem Ruskem. Evropa se nepotřebuje spoléhat na NATO a USA, a sama má vést dialog s Ruskem, a nemomezovat se jen ukrajinským tématem. Musíme hledat příležitosti pro spolupráci v budoucnosti, poukázal autor.

Evropané by měli rovněž přehodnotit své vztahy s Čínou. A nemusí se omezovat pouze na „strategické partnerství”. Je nutné dosáhnout jasné dohody o podmínkách rovného přístupu k trhům, ochrany duševního vlastnictví, jakož i k diskusi o dotační politice Číny, která přesahuje přípustnou úroveň. Kromě toho musí EU definovat svoji roli v projektu Hedvábné stezky.

V rámci Evropské unie se bude muset provádět politika „flexibilní solidarity,“ uvedl Sommer. Ve vztazích s Ruskem a Čínou se musíme spoléhat na princip „rozdělené spolupráce“, což znamená, mírnit rozdílý v těch oblastech, kde se zájmy rozcházejí, a aby se pracovalo ruku v ruce tam, kde shodují. Ale ani to nepomůže, pokud bude všude „rozval“, zdůraznil novinář. Politici musí najít řešení. To znamená, že Německo a Evropa by se již neměly „lámat“ a „trhat“, ale „budovat“ a „spojovat“, uzavřel Sommer.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru