Babiš vyhlásil, že ak Nemci začnú vracať azylantov na svojich hraniciach, je pripravený nasadiť armádu

Český premiér v piatok v televízii Barrandov povedal, Česká republika bude stáť pred výzvou brániť svoju krajinu v súvislosti s tým, že plány nemeckého ministra vnútra Seehofera podľa najnovších správ zo štvrtkového samitu krajín V4 v Budapešti plánuje napodobniť aj Rakúsko.

“Nemôžeme do Česka pustiť migrantov,” vyhlásil Andrej Babiš s tým, že na piatok zvolal zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu, kde chce hovoriť o ochrane hraníc. Ak by Nemecko začalo odmietať migrantov priamo na svojej hranici, Babiš je pripravený aplikovať krízový plán, ktorý počíta s účasťou polície, colníkov a armády.

Cez víkend sa pritom má v Bruseli konať “malý” samit niektorých krajín EÚ o migrácii a azylovej politike, ktorý Babiš označil za neregulárny a zvolaný neštandardne. Podobný postoj na stretnutí premiérov V4 komunikovali aj slovenský premiér Peter Pellegrini, maďarský premiér Viktor Orbán a poľský premiér Mateusz Morawiecki.

“Návrh toho samitu je pre nás neprijateľný, na to máme Európsku radu a tá je budúci týždeň,” dodal Andrej Babiš a vysvetlil, že zástupcovia krajín V4 na samitu nepôjdu, pretože s jeho závermi by aj tak nesúhlasili.

Babiš v televíznom rozhovore odmietol informácie, ktoré sa objavili v niektorých médiách, že na nedeľný samit nedostal pozvánku. Tieto správy  označil za klamstvá.

 

Tusk chce s Orbánom a Kurzom prebrať migráciu

Predseda Európskej rady Donald Tusk je dnes (v piatok) očakávaný vo Viedni a Budapešti. Jedným z preberaných tém s šéfmi tamojších vlád, kancelárom Sebastianom Kurzom a premiérom Viktorom Orbánom, má byť migrácia čoby tému hýbajúcej Európskou úniou.

Orbán však v predvečer Tuskovej cesty na štvrtkovej schôdzi s kolegami z Poľska, Česka Rakúska  a Slovenska povedal, že nepôjde do Bruselu na minisamit o migrácii, pretože ako dodal, tak túto akciu zvoláva Európska komisia, no zvolávať únijné samity je prácou Tuska.

V nedeľu v Bruseli má názor V4 tlmočiť rakúsky kancelár Kurz, s ktorým sa premiéri zhodli v názore na migráciu. Podľa Kurza len bezpečné vonkajšie hranice udržia Európu bez hraníc.

Na nedeľňajšej schôdzi v Bruseli sa tiež majú zúčastniť zástupcovia Nemecka, Holandska, Rakúska, Španielska, Francúzska Grécka, Bulharska Talianska a Malty. Táto schôdzka by mala zjednotiť  pozície pred samitom EÚ, ktorý bude koncom budúceho týždňa.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru