Čtyři krajiny EU jsou ochotné přijmout migranty z lodě Mission Lifeline

Diplomatické úsilí “vede k dohodě o přerozdělení migrantů z lodě Lifeline mezi několik členských krajin EU ochotných v této věci pomoct,” uvedla maltská vláda ve svém stanovisku. Dodala, že svou “účast (na systéme kvot) již potvrdili čtyři krajiny EU a další dvě tuto záležitost vyhodnocují”.

Vládní zdroj pro DPA uvedl, že migranty z lodě Lifeline má přijmout Itálie, Malta, Francie a Portugalsko a že Německo, Španělsko a Nizozemsko zvažují, jestli se k nim přidají.

 

Italský premiér Giuseppe Conte potvrdil, že Itálie chce přijat část migrantů z plavidla Lifeline, které zakotví na Maltě, s tím, že o záležitosti telefonicky hovořil s maltským premiérem Muscatem. Právě Itálie ale minulý pátek odmítla vydat lodi Lifeline povolení na vjezd do přístavu a neúspěšně žádala Maltu, aby loď přijala. Obě krajiny již odmítli loď Aquarius, která patří mimovládní organizaci SOS Méditerranée a na které palubě se nacházelo víc jak 600 migrantů. Toto plavidlo pak zakotvilo v neděli ve španělském přístavu Valencia.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru