Merkelová

Das Erste: Konflikt o uprchlících zpochybnil kancléřsví Merkelové!

Kancléřka nevnímá náladu v zemi, ukazuje tvrdohlavost a tuhost, riskuje pád frakce, a to bude mít fatální následky, řekl novinář Cristian Nietzsche.

Konflikt o uprchlících a hranicích komentoval na Das Erste Christian Nitsche z Bayerischer Rundfunk.

Chritsian Nitsche, novinář Bayerischer Rundfunk: „Angela Merkelová velice riskuje, když ukládá frakci CDU/CSU svůj kurz. V konfliktu ohledně uprchlíků vytáhla nejostřejší meč a trvá na právu přijímat zásadní rozhodnutí v oblasti zahraniční a domácí politiky, mimo jiné na speciálním otázce: „Měli bychom, v některých případech zakázat uprchlíkům vstup do země na hranicích?“

Merkelová, která nechce ustoupit, vyvolává riziko rozpadu vlády. Uprchlíci v Evropě jsou již dlouho v bezpečí, ale Merkelová nebude pro ně uzavírat hranice Německa, i když jsou registrována v jiné zemi. Přinejmenším dokud nebude dosaženo dohody o rozdělení uprchlíků s ostatními zeměmi.

Merkelová se drží svého snu stát se kancléřkou evropské jednoty, jako byl Helmut Kohl. Ale právě v oblasti migrační politiky se ji to nepodaří. Merkelová sází na špatné téma. Pokud bude i nadále vykazovat tvrdohlavost, frakce se rozpadne. CDU a CSU se navzájem oddělí. To bude míst skutečně fatální následky. Populisté a nepřátelé demokracie budou mít ještě větší politický prostor pro jednání.

Zní to absurdně. Ona (Merkelová) chce sjednotit Evropu, ale v důsledku toho jen posiluje postoje nepřátel evropské myšlenky. Merkelová nevnímá náladu v zemi, ale to ji nevadí. 2/3 občanů země požaduje, aby uprchlíci zakázali vstup do Německa bez dokladů. Merkelová však nehledá politický kompromis s CSU. Jedná se o ještě větší konfrontaci. To je špatný kurz, který ji může stát  kancléřství.“

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru