Figaro: Štědrost EU pro migranty a lhostejnost k jejich vlastním národům!

Dnes Merkelová a Macron požadují od Evropy solidaritu při řešení migrační krize a zapomínají, že to bylo vyvoláno jednostranným rozhodnutím Německa. Toto odtržení od potřeb evropských národů nakonec povede přívržence sjednocené Evropy ke krachu, míní autor.

Souhlasem hostit loď „Aquarius“ s 629 migranty z afrických zemí na palubě, které dříve zavřely dveře Itálie, Francie, Malta, nyní Španělsko „hýří“ svojí „velkorysostí“, poukazuje publicista Le FigaroIvan Riufol. Všude jsou plakáty: „Vítejte v nás“, „Chceme vás přijmout!“, „Minulost je černo-bílá, budoucnost mnohobarevná“, atd. Nová socialistická vláda poskytne každému z přistěhovalců právo na pobyt v zemi po dobu 45 dnů, bezplatnou zdravotní kartu, a také přikázala demontáž vysokých plotů oddělujících španělské enklávy v severní Africe od Maroka.

Podle názoru autora je však taková ukázka štědrosti „falešná”. Ve své nesobecké „službě ostatním” Španělsko a Evropská unie jako celek „začínají ignorovat národy a národnosti, které jsou v jejím jádru”. Samozřejmě, že destabilizace Evropy nedochází vinou afrických migrantů, kteří přišli do Valencie, ale španělské orgány „nezodpovědně“nesdílí všeobecné obavy o osud „evropské integrace“, která je podle francouzského ministra financí Bruno Le Maire je v procesu úpadku, poukázal novinář.

Ke stejnému „sebeuspokojení” jsou také náchylní hlavní příznivci otevřených hranic Evropy, Emmanuel Macron a Angela Merkelová. „Bláznivé“ rozhodnutí německé kancléřky v roce 2015 přijmout milion muslimských uprchlíků, kterému tak tleskali „exaltovaní europeanisti“ vyvolal „očekávaný“ protest evropských národů, rozzuřených tím, že„jim nedali ani slovo“. Dále je to dobře známé: sexuální napadení v Kolíně nad Rýnem a první teroristické útoky, vzestup islámského antisemitismu, neschopnost integrovat novou populaci do evropské společnosti a tak dále.

Riuofol upozornil na skutečnost, že zastánci lidských práv „jsou necitliví v právu chránit svoji zemi“, a jako generální tajemník OSN, António Guterres i nadále trvají na tom, že migrace je „nevyhnutelná“ a „nezbytná“.

„Čekat, až Macron a Merkelová vyřeší problém migrace, je jako požadovat pyromaniaky, aby uhasili požár, který vznikl jejich vinou,” zdůraznil novinář. Oficiální představitel francouzské vlády Benjamin Grivo vyzval k „evropské solidaritě při konfrontaci s populismem”. Dal tak jasně najevo, že vidí nebezpečí pro stát „probuzení národů“, a nikoli masovou imigraci a „totalitní islám“. Francouzského prezidenta, který vyhlašoval svůj úmysl posílit svrchovanost Evropy a zároveň se vysmíval „nacionalistickému obratu“, lze považovat jen za „pokrytce“, tvrdě napsal Riufol. „Oni sami nespěchají nabídnout svoji pohostinnost, kterou chrání.”

Angela Merkelová také požaduje „celoevropskou reakci” na migrační krizi. „Ale bylo to Německo, které se rozhodlo otevřít své hranice před třemi lety,” připomněl autor. Zdá se, že tito evropští vůdci by neměli dávat ostatním přednášky o solidaritě, poznamenal pozorovatel Le Figaro.

Dnes platí Macron za „chybu ve výpočtech”, které se dopustil i během volební kampaně, tvrdí novinář. Budoucímu prezidentovi se zdálo, že migrační krize by mohla být vyřešena pomocí ekonomiky a sociálních programů. Ve skutečnosti materialistický přístup často prohrává s civilizačním, jak ukazují „bezpečné“ příklady z hlediska migrace v Polsku a Rakousku.

V tomto ohledu americký prezident chápe skutečnost lépe než jeho oponenti, domnívá se Rioufol. A obrátil se k „sebezničujícím elitám”: „Pokud nezapomeneme, kdo jsme, nebude možné nás porazit.” Ve srovnání s „bezduchých, odtržených od reality“ projevů Macrona a Merkelové, jsou slova Trump ve shodě s potřebami „znovu se objevujících národů“, je si jistý autor. „Selhání evropeanistů – těchto národofobů – je předurčeno,” zdůraznil Rioufol.

Posledních 30 let „papoušci s novinářskými průkazy“, politologové a „salónní moralisté“ označovali obavy z imigrace a islámu za „iracionální“, fantóm, šířený krajní pravicí. Mezitím německé úřady tento týden oznámily předcházení teroristickému útoku s použitím biologických zbraní, ricinu. Organizátor teroristického útoku, který pochází z Tuniska, přišel do země v rámci programu sjednocení rodiny.

Závěrem autor připomíná, že Francie, která odmítla hostit „Aguarius“, se stejně setká s významnou částí jeho cestujících doma – asi polovina uprchlíků prohlásila, že se touží dostat do Francie. A tento rozpor je zjevným důsledkem „progresivismu” Macrona.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru