Loď se stovkami migrantů Malta odmítla přijmout. Přistane ve Valencii – aktualizace

V noci na pondělí záchranáři u libyjských břehů z moře vyzdvihli dalších 800 migrantů, kteří k Itálii plují v lodi neziskové organizace Sea Watch. Ani tuto loď nechce Salvini do italských přístavů pustit. „A dost. Záchrana života je sice povinnost, ale udělat z Itálie obrovský uprchlický tábor nikoli. Itálie už nebude dál přikyvovat a poslouchat,“ napsal na Facebooku Salvini.

„Dnes operuje u libyjských břehů loď Sea Watch 3. Patří německé neziskové organizaci a pluje pod holandskou vlajkou. Poněkolikáté nabere migranty a chce je samo sebou dopravit do Itálie. Německá organizace, holandská vlajka, Malta nic nedělá, Francie migranty odmítá a Evropě je to jedno,“ dodal šéf protiimigrační strany Liga. Ode dneška bude Itálie také říkat „ne“ obchodování s lidmi a byznysu nelegální imigrace,“ uvedl Salvini v neděli na Facebooku.

Plavidlo je dosud v mezinárodních vodách mezi Maltou a Itálií a nemá kde přistát. Itálie a Malta musí umožnit „okamžité vylodění“ migrantů, uvedla OSN.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes obě země vyzval, aby umožnily okamžité vylodění migrantů. Evropská komise vybídla Řím a Valettu, aby se v první řadě soustředily na uprchlíky na palubě lodi.

„Mluvíme tu o lidech… prioritou italských a maltských úřadů by mělo být zajistit jim péči, kterou potřebují,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí EK Margaritis Schinas. „Vyzýváme všechny zúčastněné k rychlému řešení, aby lidé na lodi Aquarius mohli být co nejdříve vyloděni,“ dodal.

Přijmout loď Aquarius nabídli starostové dvou španělských měst Barcelony a Valencie. Starostka katalánské metropole Barcelony Ada Colauová vyzvala nového španělského premiéra Pedra Sáncheze, aby přehodnotil migrační politiku svého předchůdce a loď s více než 600 migranty přijal. Loď podle vyjádření španělského premiéra již může přistát ve Valencii. Odmítnuté migranty přijmeme my, prohlásil dnes.

Aktualizace:

Migranty ještě v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta. Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí nabídl, že loď může přistát ve Valencii. Na palubě lodi Aquarius je nyní 625 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a tři těhotné ženy. Čtyři těhotné ženy už byly přepraveny na italský ostrov Lampedusa, informovala agentura ANSA. Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou nejméně čtyři dny cesty. Aquarius má kapacitu pouze 550 lidí.

Zhruba pět stovek migrantů se přemístí na dvě italské lodě a trojice plavidel poté společně popluje do Valencie, informoval dobrovolník působící na lodi francouzské neziskové organizace Alessandro Porro. Řešení nepovažuje SOS Mediterranée za nejšťastnější: tři lodě určené pro pátrací a záchranné akce na moři budou několik dní z operací vyřazeny, řekl Porro. „Je nám líto, že tahle situace povede k více mrtvým,“ dodal.

 

„Lepší variantou by bylo zachráněné lidi vysadit v nejbližším přístavu, odkud mohou být přepraveni do Španělska nebo do jiné bezpečné země,“ dodala organizace.

Ve svízelné situaci, kdy ještě nebylo oznámeno řešení, nabídl v úterý brzy ráno předseda korsické výkonné rady Gilles Simeoni, že loď francouzské neziskové organizace může přistát s uprchlíky v jednom z korsických přístavů.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salviniz protiimigrační strany Liga naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů.

Rozhodnutí italské vlády uzavřít přístavy lodím neziskových organizací, které pomáhají s pátracími a záchrannými akcemi ve Středomoří, přivítal maďarský premiér Viktor Orbán. „Poslouchat tolik let, že námořní hranice nelze chránit, bylo vskutku depresivní,“ řekl na tiskové konferenci.

 

Španělská ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová v rozhlase Cadena SER uvedla, že Itálii hrozí za to, že loď odmítla přijmout, právní odpovědnost. „Mohla by vzniknout právní odpovědnost kvůli porušení smluv o dodržování lidských práv,“ řekla Delgadová.

 

 

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru