Merkelová

Merkelová je kvůli uprchlíkům pod stále větším tlakem. Hrozí prý i konec vlády

V souvislosti se sporem se dokonce začíná hovořit o možném konci vlády, píše MF Dnes. Žádná ze stran přitom nechce ze sporu ustoupit. Seehofer požaduje, aby policisté mohli vracet z německých hranic migranty, kteří už jsou v jiném evropském státě registrováni jako žadatelé o azyl. To však Merkelová považuje za nepřijatelné. Chce, aby CSU vyčkala na summit EU, který proběhne koncem června a kde německá kancléřka očekává podporu od ostatních států.

„Stojíme na historické křižovatce. Musíme konečně napravit chyby z roku 2015,“ říká bavorský premiér Marcus Söder, jenž již nechce čekat a chce se o hranice postarat sám. Podobně hovoří i FDP, jejich předseda Christian Lindner uvádí, že imigrační politika musí mít jasná pravidla.

Co nejrychlejší uzavření dosud relativně prostupné vnější evropské hranice pak kromě Bavorů chtějí i rakouský kancléř Sebastian Kurz a italský premiér Matteo Salvini.

Kompromis se CDU a CSU pokusí najít v pondělí. „Jako prostředník mezi oběma stranami má pomoci předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. Jako člen CDU je loajální vůči Angele Merkelové, v otázce imigrační politiky však stojí spíše na straně Seehofera,“ zakončuje MF Dnes s tím, že zpřísnění pravidel imigrační politiky podporuje nyní většina Němců.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru