Merkelová

Merkelová a Seehofer ve střetu kvůli imigrantům

Právě Seehofer, někdejší bavorský premiér, který je od března ministrem vnitra, douhodobě ostře kritizoval migrační politiku kancléřky Merkelové. Spory obou vrcholných politiků o uprchlickou a azylovou politiku se nepodařilo zcela zklidnit ani před loňskými parlamentními volbami. Kompromis v otázce takzvané horní hranice pro přijímání uprchlíků byl mezi oběma stranami nalezen nakonec až po volbách.

Spor mezi politiky opět v této době graduje. Tentokrát jde o plán Seehofera vracet běžence z EU, Norska nebo Švýcarska zpět hned na německých hranicích. „Německé právo s takovým postupem obecně počítá, ve výjimečných humanitárních situacích se ale neuplatňuje. A výjimečná situace, kterou v září 2015 vyhlásil tehdejší ministr vnitra Thomas de Maiziére, v tomto ohledu v Německu panuje dodnes,“ uvádí server ČTK. Změna postoje by vyústila k tomu, že Německo by vracelo běžence přímo například na hranicích s Rakouskem či Českou republikou. Merkelová se zatím staví k návrhu odmítavě. „Chci, aby mělo unijní právo přednost před právem národním,“ řekla v neděli v televizní debatě podle ČTK a více komentovat nechtěla. Podle ní ještě návrhy s ministrem zkonzultuje.

Seehoferův plán počítá se zrychlením azylového řízení. Počítá mimo jiné se vznikem takzvaných záchytných center, v nichž budou běženci během celého azylového řízení.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru