Špionážní aféra obřích rozměrů: Mezi Německem a Rakouskem to pořádně jiskří

Česká republika si užívá léto. Mezi Rakouskem a Německem ale panuje horko, za které nemůže letní slunce, nýbrž německá tajná služba. Rakouský deník Der Standard odpálil takřka politickou bombu, když přinesl informace o tom, že německá BND sledovala na dva tisíce rakouských institucí, včetně ministerstev a ambasád. České čtenáře o opravdu velkém skandálu v německo-rakouských vztazích informovala Česká televize.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz požaduje po vládě v Berlíně vysvětlení. Stejně tak žádá ujištění, že se nic podobného nebude opakovat. Zlobí se také rakouský prezident Alexander Van der Bellen. „Špionáž mezi spřátelenými státy není jen nezvyklá a nechtěná, je nepřijatelná,“ zdůraznil prezident.

Německá BND ke skandálu mlčí. Podle deníku Der Standard je skandál o to horší, že němečtí agenti předali získané informace dalším tajným službám – včetně americké NSA. Američané prý Němcům na oplátku zase poskytovali odposlouchávací zařízení.

„Na seznamu cílů BND figuruje úřad rakouského kancléře a klíčové resorty obrany, zahraničí, vnitra a financí. Němce údajně zajímaly i mezinárodní organizace sídlící ve Vídni – Organizace OSN pro průmyslový rozvoj (UNIDO), Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jen v případě OSN prý BND monitorovala 128 telekomunikačních spojení…. Na seznamu je dále třeba rakouská tisková agentura APA, Technická univerzita ve Štýrském Hradci a Islámská náboženská obec v Rakousku (IGGiÖ),” napsal server veřejnoprávní televize.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru