Vyděšení Italové se začínají vyzbrojovat, aby ochránili sebe a svou rodinu

Italský deník Il Giornale píše o tom, že v Itálii za pouhý rok vzrostl počet licencí na střelné zbraně o 13,8 procenta. Salvini se zároveň snaží liberalizovat zákony o sebeobraně tak, aby Italové sami mohli čelit „narušitelům“.

Nové údaje ukazují, že 4,5 milionů domácností v celé zemi má přístup ke střelným zbraním. Nedávno zveřejněné studie navíc ukazují, že Italové se ve svých domech cítí stále méně bezpečně, píše Il Giornale. To vše navzdory tomu, že počet zločinů v zemi klesl za rok o 10,2 %. Podle statistik v zemi ubylo vražd i krádeží.

Není to ale jediný způsob, jak se lidé brání. Systémy proti krádežím, jako jsou například vyztužené dveře, má nyní nainstalováno 33 milionů italských domů. Alarmy, které často zahrnují i nainstalované videokamery, má téměř 10 milionů domů v Itálii.

„Naší prioritou je nový zákon, který umožní legitimní obranu slušných lidí v jejich vlastních domovech,“ napsal na Twitteru ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini. Vláda se podle jeho slov bude zabývat reformou zákonů o sebeobraně, které by umožnily majitelům domů postavit se útočníkům a bránit se zbraněmi v ruce, pokud to bude nutné.

Takové úpravy zákona podporují i sami Italové, 39 procent z nich v nedávném průzkumu uvedlo, že by chtělo zavést méně přísná kritéria pro držení střelných zbraní pro účely sebeobrany. A například 31,9% italských domácností vnímá riziko trestné činnosti v oblasti, ve které žijí.

Hlavním městem zločinu v Itálii je Milan, kde bylo v roce 2016 spácháno 237 365 trestných činů (9,5% z celkového počtu). Následuje Řím (228 856 trestných činů, 9,2%), Turín (136 384, 5,5%) a Neapol (136 043, odpovídá 5,5%).

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru