Mars nikdy neuděláme obyvatelným. Zapomeňte na to, jde jen o drahé sny, varují vědci

Plány na terraformaci Marsu existují nejen v hlavách vizionářů, ale reálně na nich pracuje několik vědců z různých zemí světa. Asi nejvíce se proslavil Elon Musk, který přišel s návrhem odpalovat u Marsu termonukleární zbraně tak dlouho, až se planeta ohřeje a vytvoří si atmosféru. Stejně jako u mnoha jiných Muskových vizí jde ovšem jen o snění bez jakýchkoliv vědeckých základů.

Základní nedostatek

Nejnovější údaje o Marsu pocházející ze sondy MAVEN totiž naznačují, že zřejmě nebudeme schopní přeměnit ho na obyvatelný nikdy; chybí mu totiž to základní. Na rudé planetě s nejvyšší pravděpodobností není a nikdy nebude dostatek kysličníku uhličitého, který by mohl vytvořit atmosféru.

Je to paradox. Zatímco na Zemi možná přebytek CO2 způsobený pálením fosilních paliv způsobí, že se naše planeta stane pro člověka neobyvatelnou, na Marsu naopak chybí, aby se planeta stala obyvatelnou… Mars přitom v minulosti této látky měl dostatek, přišel však o ni – odvál ji sluneční vítr a zmizela v hlubinách vesmírného prostoru.

Kde vzít CO2?

Vesmírní snílkové se doposud snažili uvažovat o tom, že se CO2 získá z polárních čepiček Marsu, kde leží uložený a zmrzlý. Kdyby se je podařilo rozpustit (například Muskovými jadernými pumami), mělo by to vést k rozmrazení ledu a uvolnění CO2 do atmosféry. Jenže poslední údaje naznačují, že CO2 je tam příliš málo na to, aby se podařilo vytvořit alespoň slabou vrstvu stabilní atmosféry. Ani další úvahy o jiných zdrojích CO2 (například ze sopek na Marsu) se zatím nepodařilo podložit jakýmikoliv fakty, které by dávaly naději, že CO2 bude dostatek.

Jedinou šanci by tedy opravdu představovala možnost dostat CO2 na povrch ze sopek – což je ovšem proces maximálně zdlouhavý. Aby se úroveň CO2 tímto způsobem nějak smysluplně zvýšila, trvalo by to až statisíce let. Podle vědců z mise MAVEN je mnohem smysluplnější pokusit se zlepšit klimatické podmínky Země, než jen zbytečně uvažovat nad tak kolosálně nesmyslným plánem, jako je terraformace Marsu…

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru