Porošenko chce, aby se Ukrajina stala členem EU a NATO do roku 2030

„Opravdu chci, aby se Ukrajina do roku 2030 stala členem Evropské unie … a já opravdu chci, aby se Ukrajina do roku 2030 stala členem NATO,“ citovala Porošenka RIA Novosti při jeho dialogu se studenty.

Kyjev se po dlouhou dobu snažil  získat Ukrajině vyhlídky na členství v EU. Ukrajinská strana trvala na zahrnutí této poznámky do dohody o přidružení, ale nestalo se tak. Ukrajinské vedení neustále prohlašuje, že směr k evropské a euroatlantické integraci je nezměněn a očekává, že v budoucnu se země stane členem EU.

Nejvyšší rada Ukrajiny v prosinci roku 2014 pozměnila dva zákony a upustila od mimoblokového statusu státu. V červnu 2016 byly přijaty další změny, které určují vstup do NATO základem zahraniční politiky země. Ukrajina musí do roku 2020 také zajistit plnou kompatibilitu svých ozbrojených sil se silami zemí NATO.

Předtím bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen uvedl, že pro vstup do aliance bude muset Ukrajina dosáhnout řady kritérií, které budou trvat dlouho. Odborníci se domnívají, že Kyjev nebude schopen usilovat o členství v NATO v příštích 20 letech.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru