Bruselští poslanci blokují větší transparentnost svých výdajů

Kam peníze skutečně odtékají, zůstává neznámo. Plán reformy na transparentní vedení účetnictví byl zamítnut.

Čtrnáct členů předsednictva Evropského parlamentu  ve Štrasburku přijalo rozhodnutí, které by mohlo mít katastrofální následky pro občany EU. Místopředsedkyně parlamentu zablokovala návrh, který měl zajistit  větší transparentnost a kontrolu nad náklady ve výši 4.416 euro pro každého poslance, které  dostávají navíc k svému platu, píše se v článku  na německém  portálu Stern..

 

Jedinou změnou je, že poslanci EP budou používat vlastní účet pro správu těchto peněz. Kontrola výdajů se tak stále nekoná. Rozhodující hlasování proti mnohem širšímu reformnímu návrhu, podle účastníků zablokovala  členka  SPD Evelyne Gebhardtová. Pokud by hlasovala pro návrh reformy, předseda Tajani by udělal totéž. Druhý německý člen předsednictva, Rainer Wieland z CDU hlasoval  také proti reformě.

Pracovní skupina předsednictva navrhla reformu, která byla  podpořena  místopředsedy zelených, liberálů a italského Hnutí pěti hvězd  a dvěma sociálními demokraty.

 

V rámci navrhované reformy, by měli poslanci vést dokumentaci o svých výdajích,  najmout si auditora, aby dohlížel na náklady a vrátil nevyužité peníze.

(prvnizpravy.cz, foto: Shuttestock)

Přejít nahoru