Litva chce od EU 430 milionů na vojenskou mobilitu kvůli útoku na Rusko

Naděje Litevců jsou spojeny s nedávnými návrhy Evropské komise, která chce zajistit v rozpočtu EU pro roky 2021-2027 prostředky týkající se dopravní infrastruktury pro civilní i vojenské účely s cílem usnadnit pohyb vojenských kolon v členských státech.

Železniční spojení v Lotyšsku, Litvě a Estonsku není vhodné pro rychlé nasazení vojenské techniky NATO v případě vojenského konfliktu s Ruskem, což dává Moskvě výhodu.

Experti z USA proto požadují rychlou modernizaci železnic v pobaltských zemích. Pro přemístění vojenského transportu z Německa na ruské hranice by v nejlepším případě trvalo nyní alespoň dva dny.

Litevští představitelé doufají, že z  tzv. vojenské mobility získá Litva nejméně 430 milionů euro v pevných cenách.

„Přibližně 310 milionů euro bude zapotřebí pro rekonstrukce silniční infrastruktury, na rekonstrukci  letiště je zapotřebí  80 milionů, a oprava státního přístavu Klajpeda bude státt asi 40 milionů euro,“ řekla Dalia Paredniene, mluvčí ministerstva dopravy.

Podle ní bude Litva vyhledávat dodatečné finanční prostředky z Evropy pro železniční tratě Rail Baltica, protože “v oblasti vojenské mobility je  litevská železniční infrastruktura v Evropě považována za klíčový prvek dopravní infrastruktury”.

Litevské ministerstvo dopravy slibuje, že podrobnější výpočty týkající se čerpání z investiční ho fondu „vojenské mobility“  budou provedeno brzy, a další podrobnosti o podmínkách využívání tohoto fondu a konkrétních projektů v oblasti infrastruktury bude oznámeno příští rok.

Připomeňme, že Evropská komise navrhla přidělení 5,7 miliardy eur za pevné ceny pro projekty dvojího užití v příštím rozpočtu EU. Tato částka činí v běžných cenách 6,5 miliardy eur, přičemž se zohlední inflace.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru