Islám je jako nacismus? Klára Samková potrestána, je tu oficiální DOKUMENT

V kárném rozhodnutí České advokátní komory se píše, že se doktorka Klára Samková shledává vinnou z přečiny snížení důstojnosti advokátního stavu, neboť nedodržovala pravidla profesionální etiky. Z toho důvodu jí advokátní komora uložila pokutu ve výši 25 000 korun. Náklady na kárné řízení pak byly vyčísleny na 8 000 korun.

Klára Samková o aktuálním vývoji kauzy informovala své fanoušky na sociální síti Facebook. Podle odůvodnění je advokát povinen postupovat při výkonu advokacie tak, aby nesnižoval důstojnost a vážnost advokátního stavu, a to i v běžném občanském životě. Odvolává se přitom na judikát Ústavního soudu z roku 1998. JUDr. Pavel Čupr dále v odůvodnění uvádí: „Kárný senát konstatoval, že se na kárně obviněnou hledí, jako by se nedopustila kárného provinění a jako by jí nebylo uloženo kárné opatření.“

https://www.facebook.com/klara.a.samkova/posts/10217100350283356

A co bylo oním přečinem Samkové? Jde o shromáždění s názvem „Veřejné čtení“, které se uskutečnilo v červnu 2016 na Ořechovce před budovou ambasády Turecka. V projevu, který zazněl 7. června 2016 před ambasádou, Samková na adresu velvyslance Ahmeta Bigaliho uvedla: „Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti.“ Právě tento výrok je předmětem šetření.

Vystoupení, na kterém Samková promluvila, navazovalo na incident z května téhož roku, kdy se na půdě Sněmovny konal seminář s názvem Máme se bát islámu? Na plénu vystoupila i česká advokátka. Její projev doslova zvedl ze židle některé posluchače. Samková v něm přirovnala islám k nacismu a komunismu a označila jej za zločinnou ideologii. Po jejích slovech ze sálu odešel turecký velvyslanec Ahmet Bigali a také několik dalších zástupců islámských zemí.

Semináře ve Sněmovně se účastnili také vyslanci Egypta, Saúdské Arábie, Ázerbájdžánu, Iráku, Palestinských území, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů. Z dalších zemí přijal pozvání rakouský velvyslanec. Ázerbájdžánský vyslanec se později na debatu vrátil.

Právě v Ázerbájdžánu o celé akci informuje server aze.az. „Velvyslanec Ázerbájdžánu Farid Šafijev zkritizoval organizátory i účastníky konference, když poznamenal, že svými vystoupeními porušují svobodu slova a šíří nenávist,“ uvádí server.

Projev:

 

(parlamentnilisty.cz, foto: Youtube, video: Youtube)

Přejít nahoru