Maso „halal“ se stává v Německu novým standardem

Největší německý výrobce drůbeže Wiesenhof vyrábí výhradně “halal” maso, postup byl schválen certifikační skupinou z Visbeku v Dolním Sasku.

“Všichni drůbeží řezníci Wiesenhof nekonzumují vepřové maso a alkohol.” Některá jatka byla již několik desítek let “certifikována na zpracování halal”. Wiesenhof spolupracuje s jedním z největších certifikátorů, “Halal Certification Germany”  v Osnabrücku.

Společnost  Wiesenhof potvrdila, že islámské zákony dodržuje ve všech svých provozech.  Její výrobky jsou uznávány certifikačními pracovníky jako “halal” (arabsky  “povolené”) potravina, a proto jsou vhodné pro konzumaci muslimy, kteří dodržují  Korán.

Porážka podle „halal“ je  rituální, kdy je zvíře podrobeno velkému utrpení v zájmu dodržení podmínek víry. Zvíře musí být po podřezání a při vykrvácení při vědomí, aby mohlo slyšet modlitbu. Toto je důvodem velkého stresu zvířete. Je to zcela v rozporu s českou legislativou, kdy zvíře smí být usmrceno až po omráčení (zákon na ochranu zvířat proti týrání č. 246/19). Rituální porážky „halal“ mají výjimku z evropské legislativy a není tedy možné vynucovat její dodržování. Ačkoliv je způsob porážky „halal“ ke zvířeti velmi krutý a byl i v mnoha státech zakázán, byla mu v ČR udělena v roce 2010 výjimka Ministerstvem zemědělství.

Jatka mezinárodního producenta masa “Vion Food” v Německu jsou také kontrolována společností “Halal Certification Germany” kvůli dodržování předpisů týkajících se muslimských potravin.

“Naše výrobky z hovězího masa jsou vyráběny a zpracovávány podle islámských náboženských norem,” píše potravinový gigant na svých internetových stránkách.

Severoněmecká firma Tonnies  se sídlem v Rheda-Wiedenbrück usiluje o certifikát pro zpracování  hovězího masa způsobem „halal“.

“Dnes roste domácí trh v Německu. Pracujeme s řadou mešit, které kontrolují naše výrobní podmínky během každoročních auditů, “vysvětluje André Vielstädte ze společnosti  Idea.

 

Samozřejmě, že se za certifikáty platí a poplatky zůstávají v muslimské obci, takže každý, kdo si koupí maso  s certifikátem „halal“ , tak podporuje islám.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru