Le Monde: Maďarsko zavedlo daň na schvalování migrace!

Vláda to vysvětluje tím, že bojuje proti přistěhovalectví, naopak kritici zákona se obávájí, že to povede k autocenzuře ve vzdělávacím prostředí.

V Maďarsku byl přijat zákon, který ukládá 25% daň na jakoukoli činnost, která představuje migraci pozitivním způsobem, sdělil Le Monde. A tento zákon například přímo ovlivňuje učitele, kteří vedou kurzy v této oblasti na univerzitách.

Publikace promluvila s jedním z nich, Bernhardem Knollem, který po čtyři roky vedl kurzy evropské přistěhovalecké politiky na prestižní soukromé univerzitě v Budapešti. „Je to nepřijatelné porušení mé akademické svobody. Ve svém návrhu je tento zákon nesmírně nejasný, jeho cílem je přimět lidi, kteří pracují s touto problematikou, aby se uchýlili k autocenzuře,” citují ho noviny.

Pokud se Knoll rozhodne znovu zavést své kurzy v příštím roce, bude muset zaplatit vládě dalších 25% z peněz, které obdrží od nevládních organizací, od nadnárodních společností nebo soukromých nadací. To může značně ovlivnit ziskovost jeho vyuky. Bude také muset státu oznámit jména svých dárců (je očividné, že opatření směřuje především na Sorosovu nadaci – pozn. red.).

Zákon, který vstoupí v platnost koncem srpna, navrhl maďarský předseda vlády Viktor Orbán. Udeřil tak na veškeré vzdělávací aktivity, stejně jako mediální kampaně a„propagandistické aktivity”. Orbán tvrdí, že to pomůže v boji proti imigraci a všechny získané prostředky budou použity k posílení hranic země.

Nicméně, jak píše Le Monde, způsob, jakým byl tento zákon schválen, má příchuť politické provokace. Faktem je, že do oblast vzdělávání byla přidána na poslední chvíli. Evropská komise se chystá zpochybnit tento zákon a bude proti takovým protiimigračním iniciativám Maďarska čelit.

Před samotným Orbánem jsou volby do Evropského parlamentu, a doufá, že „jeho autoritářská politika převáží“ staré křesťanské demokraty a sociální demokraty, kteří politicky vládli  v Evropě od druhé světové války, dodal Le  Monde.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru